L’alcalde de València, Joan Ribó, i les regidores d’Educació, María Oliver; Agricultura i Horta, Consol Castillo, i Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas, han intervingut este matí al costat de José Joaquín Carrión, director general de Centres i Personal de la Conselleria d’Educació , en la taula institucional amb la qual ha arrancat  en el centre municipal de Joventut del carrer Campoamor la jornada “Menjadors que eduquen”, organitzada dins de la commemoració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Es tracta d’una proposta que posa en primer pla la relació entre l’educació, la sobirania alimentària i la promoció d’hàbits saludables, productes de proximitat i ecològics i aposta per una alimentació sostenible en els menjadors escolars amb propostes com “La sostenibilitat al plat”, que ja s’han desenvolupat durant el curs 2017-2018 en alguns centres.

“Esta jornada és una continuació d’un treball que va tindre el seu punt àlgid amb la cimera d’Alcaldes impulsada per FAO i organitzada a València, però que no és una tasca que s’acabara allí, sinó que seguim treballant per una alimentació sostenible des de diferents regidories, les que hui estan representades ací i també altres com la de Mercats, amb un pla en el qual entra la solidaritat, o l’agricultura. L’alimentació és molt important, tant que no podem deixar-la en mans de les multinacionals”, ha afirmat Joan Ribó en relació amb esta iniciativa per a millorar el sistema alimentari global des dels menjadors escolars.

“El fet que els xiquets prenguen consciència que cal alimentar-se de manera sostenible no és cap broma. És molt important perquè moltes de les causes de mort estan produïdes per problemes d’alimentació que són determinants en moltes malalties com ara el càncer, diabetis, malalties cardiovasculars, i açò no podem obviar-ho quan parlem d’educació”, ha continuat Ribó. “L’alimentació és un assumpte en el qual anem a continuar treballant a tots els nivells i de forma molt multidisciplinària, des dels llauradors de l’horta, passant pels mercats, l’educació o la seguretat alimentària”.

IGUALTAT I EQUITAT

Consol Castillo s’ha referit a la necessitat d’un canvi de mentalitat en relació a la forma d’alimentar-nos que s’ha d’introduir  en les persones ja des de l’etapa escolar “promovent intervencions de futur i molt significatives com “La sostenibilitat al plat.” Ha afegit que “les administracions públiques hem d’apostar  per  un nou model, implementar els valors d’alimentació i el consum sostenibles, un nou concepte que assumisquen els xiquets, en les famílies, en les empreses que presten el servei en els menjadors, en els cuiners i cuineres perquè  tots vagen en la mateixa direcció”. Ha dit que “els menjadors escolars són una realitat del dia a dia en el nostre model social, i cal explicar  i reflexionar sobre els nous conceptes alimentaris  en l’àmbit de l’escola, i no convencerem a ningú del que nosaltres no ens creiem.”