El centre d’innovació Las Naves acull, des d’hui i i fins dimecres 29 de novembre, un fòrum de debat i de treball entre professionals i gestors locals que intercanvien estratègies per a combatre el canvi climàtic. Esta trobada, Conama Local València 2017, ha sigut organitzada per l’Ajuntament i la Fundació Conama, que promou l’intercanvi de coneixements per aconseguir un desenvolupament sostenible.
Este matí han començat els debats i els tallers de treball, en els quals han participat, entre altres, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, i els regidors de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo i María Oliver. Campillo, regidor de Govern Interior i de Devesa-Albufera, ha destacat la implicació veïnal i el municipalisme com a claus “per aconseguir un model de ciutat inclusiva i sostenible, que és l’únic camí per a un desenvolupament sostingut, amb què arribar a uns nivells de desenvolupament personal adequats”.
En els pròxims tallers del congrés, al llarg d’esta vesprada i fins dimecres, també participaran els regidors de Medi Ambient, Pilar Soriano, de Benestar Social, Agricultura i Pobles de València, Consol Castillo, de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i d’Innovació, Canvi Climàtic i Energies Renovables, Berto Jaramillo.
L’alcalde Joan Ribó, participarà esta vesprada en l’obertura d’este congrés en el qual intervindran més de de un centenar de ponents de diversos països europeus provinents de l’administració pública, l’empresa, el tercer sector i la universitat. Tots ells compartiran idees sobre com crear ciutats més verdes, sostenibles i inclusives socialment.
En la seua intervenció, l’alcalde destacarà la transcendència que té l’adaptació de les ciutats al canvi climàtic, i detallarà algunes de les accions que afavoreixen eixa adaptació com, per exemple, la renovació urbana, la transició energètica, i la gestió de la mobilitat o per a aconseguir ciutats més verdes i habitables.
Joan Ribó recordarà que l’any 2050, el 75% de la població mundial viurà en les ciutats, on ja viu més del 50%, i açò suposa un repte de primera magnitud per als seus gestors”, i al·ludirà a la importància de reforçar la col·laboració entre les ciutats del món, “amb el seu enorme potencial, per a fer front als desafiaments urgents de la globalització, entre els quals cada vegada és més urgent el que comporta el canvi climàtic”.
“Per a nosaltres, els gestors locals, és el repte més urgent, una realitat cada vegada més present i menys hipotètica que podem combatre amb moltes i molt diferents mesures: potenciant el consum de productes de proximitat, reduint la contaminació lumínica i estalviant en consum energètic, apostant per la bicicleta i millorant la mobilitat sostenible”, explicarà l’alcalde.
Per a l’alcalde la Nova Agenda Urbana per al Desenvolupament Urbà Sostenible s’ha establit a València. “Ens hem posat en marxa i tenim molt clar què cal fer quant puguem perquè siga una ciutat amable, on es puga respirar, amb una jardineria i un arbrat autòctons i adequats, amb una especial protecció a eixa horta periurbana única en el món i als nostres espais naturals, amb totes aquelles mesures que contribuïsquen a millorar la sostenibilitat”.
En general, durant el congrés es compartiran diferents models de gestió de ciutats que, tal com explica el lema de la trobada, “connecten naturalment”, reduint la petjada ecològica i harmonitzant la seua relació amb l’entorn proper. Si bé, esta connexió natural de les ciutats té també una segona lectura i és que les pròpies urbs connecten entre elles.