La Llei de la Capitalitat per atorgar a València un règim  de  finançament especial per a desenvolupar una sèrie de competències pròpies s’aprovarà durant l’any 2018. Així ho ha anunciat hui l’alcalde Joan Ribó en concloure una reunió que ha mantingut amb els portaveus de tots els grups municipals per a presentar-los el primer esborrany d’esta iniciativa legislativa que compta amb el suport de la Generalitat.

“Es tracta d’una normativa molt important perquè, a més de definir i concretar el paper de la ciutat com a capital de la Comunitat Valenciana, reconeixerà a l’Ajuntament una àmplia facultat de desenvolupament reglamentari”. Per altra banda, ha afegit l’alcalde, “esta norma reconeix com a pròpies competències que fins ara eren atribuïdes a la Generalitat i defineix els recursos econòmics i finançament necessari per a la seua execució, que hauran de concretar-se anualment en els pressupostos de la Generalitat”, ha recordat Ribó després d’entregar l’esborrany de l’esmentada llei als portaveus dels grups polítics amb representació a l’Ajuntament i als responsables dels servicis municipals.

Tots ells compten amb un termini de 20 dies per a presentar propostes davant d’este esborrany que, posteriorment, s’analitzarà en una comissió mixta composta per representants de l’Ajuntament i de la Generalitat. En un principi, en matèria urbanística, per exemple, la Generalitat conservarà únicament l’aprovació definitiva del Pla General Estructural i totes les modificacions puntuals que suposen una variació del model territorial o afecten al sol no urbanitzable. La resta d’instruments de planejament i les seus modificacions seran  de competència municipal.

Pel que fa a la gestió urbanística, cal destacar que el nou document contempla l’assumpció per part de l’Ajuntament de la declaració urgent per a l’ocupació en les expropiacions forçoses, la qual cosa permetrà agilitar l’obtenció de terrens dotacionals que es precisen per a satisfer urgentment necessitats públiques. D’altra banda, la llei incorporarà la possibilitat que l’Ajuntament exercisca competències relatives a la funció social dels habitatges.

La nova normativa també atorgarà, per exemple, competències a l’Ajuntament per a desenvolupar polítiques pròpies en matèria d’ocupació, així com accions en matèria de formació professional, orientació i intermediació laboral sense necessitat d’autorització ni informe previ d’altres administracions.

Joan Ribó ha ressaltat que la voluntat del Govern de la Nau “és que esta llei gaudisca del màxim de consens i per açò, vol comptar amb la col·laboració i participació de tots els grup polítics que hui han estat representats pels regidors Pere Fuset, de Compromís; Sandra Gómez, del grup Socialista; Neus Fàbregras, de València en Comú, Alfonso Novo, dels Populars; i Fernado Giner, de Ciutadans.

Després d’esta reunió, en la qual també han participat funcionaris públics, i abans de la lectura del Ban del 25 de novembre, Dia Internacional per a Combatre la Violència de Gènere, l’alcalde ha manifestat davant els mitjans de comunicació que la Llei de Capitalitat es deriva de la Llei de Règim Local Valenciana de l’any 2010 “que es va intentar posar en marxa sense èxit perquè a dia de hui a València no estem rebent el finançament adequat ni la consideració jurídica que cal”.