L’alcalde de València, Joan Ribó, ha subrallat este matí l’estreta relació que existix entre el fenomen del canvi climàtic i les polítiques d’infraestructures que impulsen les societats. Ribó ha participat en la inauguració del XII Congrés de Periodisme Ambiental APIA que, amb el lema “Canvi climàtic, la notícia més urgent”, se celebra a l’Oceanogràfic.

L’alcalde ha subratllat que la realitat del canvi climàtic és “un dels assumptes més greus que afecten la humanitat, que ens afecta tots i requerix d’una acció global per a frenar-lo, en la qual tots hem de ser activistes conscients i, per tant, ben informats”. De fet, ha instat els professionals de la informació reunits a València a millorar la informació que s’oferix a la societat. “Ha d’augmentar des de la qualitat i l’anàlisi, des de la veracitat i el rigor, des de la senzillesa que no excloga el rigor, per a captar l’interés de la majoria i ser un instrument de canvi de paradigma”. Acompanyat del regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, Ribó ha intervingut en l’acte d’inauguració del Congrés, que ha presidit el president de la Generalitat, Ximo Puig.

EN EL CENTRE DE LES POLÍTIQUES D’ESTALVI

L’alcalde ha defés la centralitat de les polítiques d’estalvi energètic i protecció del medi ambient impulsada per governs com el Govern de la Nau. I ha instat  administracions, empreses, mitjans de comunicació i la societat en general a actuar amb urgència. “No val ignorar realitats tan contundents, convertir-nos en estruços que amaguen el cap davall la terra resseca per a no veure la magnitud d’un problema que posa en evidència el perillós futur i el pervindre del món”.

“Des de València estem treballant en la lluita contra el canvi climàtic des de molts sectors. El primer, la mobilitat, que és el que més impacte té; un altre és l’alimentació, que genera aproximadament una tercera part dels gasos d’efecte hivernacle. Nosaltres treballem en temes com l’agricultura de proximitat o el quilòmetre zero, per a tractar de reduir estos impactes. Ens agradaria treballar més, amb una legislació que ens permetera introduir més l’ús de les energies renovables. Però hem de dir que Espanya i Bulgària són els països que estan a la cua de la Unió Europea en la introducció de les renovables a un nivell familiar, de xicotetes empreses… que no se’ls està ajudant, sinó dificultant seriosament”.

TRAVES A LES RENOVABLES I ACCÉS NORD

A més, l’alcalde ha assenyalat la necessitat que eixa conscienciació arribe també al Govern de l’Estat: “S’ha de dir al ministre d’Indústria que les centrals de carbó són de les que més CO2 generen, i que s’ha d’avançar per la seua substitució per un altre tipus d’indústries no contaminants com un primer pas; i també en altres temes com el transport, la comunicació…”

Al terme de l’acte, l’alcalde ha atés els periodistes, que li han preguntat per altres assumptes d’actualitat. Entre estos, pel desenvolupament de les infraestructures d’accés a la ciutat des del nord. Ribó ha recordat la posició del Govern municipal per donar prioritat a elements de mobilitat com el ferrocarril, en contra de la postura d’altres instàncies, ha lamentat l’alcalde, “que donen prioritat a altres consums molt més intensius de combustibles fòssils”.

“Nosaltres considerem que la primera cosa que s’ha de fer és connectar adequadament el port i la ciutat amb el Corredor Mediterrani, i després, si fera falta algun dia, ja el faríem”, ha afegit l’alcalde, que ha conclòs recordant que el PGOU (Pla General d’Ordenació Urbana), no el contempla, i ha qualificat de “absolutament intolerable” l’afecció als barris marítims de la ciutat.