El Cementeri General de València compta amb 31 nous exemplars de xiprer que han sigut plantats en les seccions 16a i 19a. L’objectiu d’esta adquisició per part del servici municipal de Cementeris és incrementar la riquesa botànica existent en este enclavament i augmentar alhora el patrimoni arbori dels cementeris de la ciutat, on hi ha una gran diversitat d’espècies i, fins i tot, es compta amb diversos arbres monumentals.

Les seccions on s’ha realitzat la plantació estaven desproveïdes d’este estrat vegetal, amb la qual cosa guanyen en superfície verda i també en zones d’ombra per a les persones que visiten les instal·lacions. A més, s’ha creat “la Ruta dels Xiprers”, mitjançant senyalització que indica com seguir l’itinerari i amb informació sobre els diversos exemplars que la conformen.

“Amb esta iniciativa volem incidir en la dignificació dels espais que donen un servici públic a la nostra ciutat i, concretament, als cementeris, on el patrimoni arbori és molt important”, ha explicat la regidora delegada de Cementeris de l’Ajuntament de València, Pilar Soriano.

Per crear esta ruta s’han adequat i millorat diverses zones enjardinades existents, cobertes principalment per gespa, s’ha adaptat el sistema de reg i s’han plantat 31 varietats diferents de xiprers, originàries de llocs diversos com ara la regió mediterrània, el nord d’Àfrica, Centreamèrica o l’Himàlaia. Com tots els xiprers, són coníferes, arbustos o arbres de fulla perenne, alguns d’ells de gran port, motiu pel qual s’han plantat en la millor ubicació possible per a cadascuna de les varietats.

El pressupost de la intervenció ha arribat als 39.999,82 euros.