L’Ajuntament de València cedirà al Museu de Belles Arts de la ciutat el llenç de Jerónimo Jacinto Espinosa amb la representació més antiga d’un govern local de València. L’espectacular llenç, custodiat en el Museu Històric Municipal, serà exhibit juntament amb altres cinc obres cedides pel Museu de la Ciutat, entre el 30 de novembre i el pròxim 8 d’abril.

La regidora de l’Àrea de Cultura del consistori, Glòria Tello, ha anunciat la cessió d’estes obres, amb les quals l’Ajuntament tindrà una presència destacada en l’exposició “Intacta Maria. Política i religiositat en l’Espanya barroca”, comissariada per Pablo González Tornel, qui destaca el paper cabdal de les arts en la construcció del misteri de la Concepció de la Mare de Déu i la seua transformació en la principal devoció dels regnes d’Espanya.

El retrat en 1661 dels jurats davant la imatge de la Mare de Déu de la Casa de la Ciutat pretenia llegar per a la posteritat la seua celebració després d’haver jurat solemnement, com fera l’Estudi General en 1530, la seua defensa del misteri de la Concepció. Els jurats van deixar constància del seu vot en una gran taula votiva d’Agustín Ridaura en 1624 i, de nou, ho van fer en 1661.

Les grans dimensions de l’obra han exigit una minuciosa operació per al seu trasllat, que s’ha desenvolupat en dos dies, al llarg dels quals s’ha protegit la capa pictòrica, despenjat el llenç i separat del marc i del bastidor, per a ser finalment enrotllat i traslladat amb les mesures oportunes fins a la seua destinació. L’acord de cessió inclou la realització d’un dictamen raonat per part del Museu de Belles Arts sobre l’estat de conservació de l’obra que fonamente una futura intervenció de cara a la seua exhibició permanent en el Museu Històric, després del projecte de remodelació del mateix que està en marxa.

En l’exposició temporal del Museu de Belles Arts estaran presents altres cinc obres cedides pel Museu de la Ciutat. Destaca ‘La Immaculada Concepció’ (1624), encarregada pels jurats a Agustín Ridaura per a la capella de l’antiga Casa de la Ciutat; també el retrat de Lluís Crespí de Borja, agent de Felipe IV en la causa de la Immaculada Concepció davant el Papat, pintat per José Orient en 1674; ‘El Venerable Germà Francesc del Xiquet Jesús’, de Juan Sariñena (1604), i dos obres del segle XVIII, ‘l’Altar de la Immaculada Concepció amb Sant Miquel Arcàngel’, de José Vergara, procedent de l’antiga església de Santa Rosa de Lima, i la pintura anònima ‘Sant Pere Pasqual i la Immaculada Concepció’.