Tal i com ha explicat  la regidora de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de València, Pilar Soriano, arranquen “unes importantíssimes obres de restauració en els trams X i XI del jardí del riu Túria que suposen un exemple del treball que cal realitzar per rehabilitar els desperfectes acumulats en 20 anys d’abondament dels espais verds de la ciutat de l’anterior equip de govern”.

Dins de l’àrea es troba el jardí dissenyat per Bofill. Una de les actuacions més cridaneres es realitzarà sobre els pòrtics d’este jardí que a dia de hui estan rodejats per tanques. La regidora Soriano ha explicat que “a mitjan 2016 es va començar a redactar el projecte, es va preparar el concurs públic i es licità i s’adjudicà l’obra, que demà iniciem. En este punt en concret les obres acabaran pel Nadal”.

Concretament, l’actuació contempla la restauració dels dos pòrtics, nord i sud, per un Import de 167.992 euros; la instal·lació de les jardineres de la part superior que porten més de 20 anys buides, per import de 7.200 euros; instal·lació de bancs a tota la zona, per un import de 21.000 euros; la reparació dels camins existents, per valor de 19.000 euros o la reparació de lloses en les placetes, per import de 20.800 euros.

No sols això, també es repararà els canals d’aigua existents en el jardí, per un import de 50.000 euros. Es duran a terme treballs de jardineria en arbrat, prat, arbustos, sistema de reg i vorades, que suposaran una inversió de 84.000 euros. Finalment, es posarà pintura horitzontal per millorar la senyalització del carril bici.

Algunes de les obres en aquesta zona (trams 10 i 11) estan pràcticament acabades com el camí que transcorre davant del Gulliver. Altres actuacions de Jardineria, com plantació d’arbust i arbrat poden allargar fins a finals de febrer 2018

LA FONT I L’ESTANC JA ESTAN REPARATS

La regidoria de Parcs i Jardins ja va realitzar una intervenció fa ara un any per reparar tots els desperfectes que presentaven la font i l’estanc del Palau de la Música, situats en estos trams del jardí X i XI. Soriano ha incidit en que “estem recuperant un espai important perquè la ciutadania els puga gaudir com mereixen després d’anys d’un abandonament injustificable”.

La font dels jardins del Túria als peus del Palau de la Música, té una superfície de 4.090,88 metres quadrats. Amb la intervenció municipal es  va impermeabilitzar tot el receptacle, que fins ara patia moltes fuites d’aigua, amb els problemes d’eficiència que això generava i les molèsties que causava als espais contigus. A més, es va recuperar el to original de la bassa i es va incloure un joc d’aigua senzill que permet posar la font en funcionament en condicions òptimes. El pressupost de la intervenció, en este cas, va ser de 75.000 euros. El total de les actuacions suposa una inversió per part de l’Ajuntament de 461.692 euros per a la posada a punt d’estos dos trams de jardí.

ELS TRAMS X I XI DEL JARDÍ

Dissenyat per l’arquitecte Ricardo Bofill, amb una superfície de 135.275 m2, als peus del Palau de la Música, entre el Pont de les Flors i el Pont de l’Angel Custodi, és el primer Tram del Jardí del Túria que va ser dissenyat i construït amb una vocació clara d’espai d’alt valor paisatgístic i patrimonial, per tal de dotar la ciutat d’un espai excepcional per a ús públic. Va ser inaugurat el 1986.

És un jardí clàssic, de composició arquitectònica marcada per la geometria, d’eixos de simetria i camins rectilinis. Esta configuració marcadament geomètrica li atorga un caràcter únic, generant una especial singularitat. L’abundant vegetació, composta per pins pinyers, palmeres, xiprers i tarongers, que, amb els anys, li han dotat d’un important volum arbori, també inclou grans praderies. Estes plantacions, combinades amb les pèrgoles, estanys i mobiliari urbà, el converteixen en un dels racons més representatius dels jardins de la ciutat.

Sota el Pont del Mar un gran estany circular és envoltat per dues files d’altes palmeres; si seguim caminant pels carrers centrals ens trobem amb un nou estany sota el pont d’Aragó.

A banda i banda d’este últim pont, al costat de l’estany, i per ser contemplats quan es transita pel mateix, es van plantar dos parterres iguals amb vegetació retallada que reprodueixen l’escut de la ciutat de València. Les plantes van ser triades tenint en compte el color de les seues fulles per tal de fer més realista i ajustada la representació.

A la zona de la llera situada sota el Palau de la Música, centrat a l’eix de simetria de la façana sud del mateix, es va construir un gran estany rectangular. A partir dels dos eixos de simetria de la mateixa es desenvolupa una extensa composició geomètrica, que es perllonga en els seus dos laterals, fins a incloure en la mateixa dos grans pèrgoles quadrades, formades per una doble alineació de columnes blanques (amb capitells dòrics), que constitueix una fita ciutadana, paisatgística i arquitectònica de primer ordre. L’estany rectangular central inclou una font ornamental de grans dimensions i està flanquejat en els seus costats amb dos pèrgoles de columnes dòriques blanques que sostenen un entaulament.