L’Ajuntament de València traslladarà a la ciutadania “la importància que tenen les abelles en tots els ecosistemes, principalment per la seua labor pol·linitzadora”. Amb esta finalitat i per a conscienciar sobre la necessitat de cuidar-les i protegir-les, ha organitzat la segona edició de les Jornades d’Apicultura Urbana, que es desenvoluparà demà, divendres 3 de novembre, al complex municipal La Petxina. Esta trobada es completarà amb la Festa de l’Abella Urbana, que se celebrarà diumenge als Jardins del Real, amb activitats per a tots els públics.
La regidora delegada de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, ha explicat hui que les abelles conviuen amb les persones no solament en mitjans rurals, sinó que també ho fan en mitjans urbans. De fet, ha recordat, “els parcs i jardins de les ciutats alberguen una important biodiversitat, entre la qual les abelles troben recer i aliment”. “La seua presència no genera cap perill per a la ciutadania perquè les abelles no interaccionen amb les persones llevat que siguen molestades o se senten amenaçades”.
Per esta raó, Pilar Soriano ha manifestat que és necessari donar a conéixer la labor de les abelles a la nostra ciutat, “perquè la ciutadania les perceba com a elements essencials de l’ecosistema urbà, sense pors ni temors, com uns veïns més”. A este efecte, en la trobada que se celebrarà demà es contestaran preguntes com “Per què són necessàries les abelles?”, “Estan realment en perill d’extinció?”, “Què fan les abelles a les ciutats?”, “És segura l’apicultura urbana?”, “Què puc fer jo per a cuidar les abelles a València?”.
La II Jornada Tècnica d’Apicultura Urbana es planteja com una ampliació de la que va tindre lloc l’any passat, amb una assistència de més de 120 persones. La trobada, que començarà a les 9:00, estarà organitzada en tres blocs temàtics: en el primer, anunciat amb el títol “Cap a una apicultura ecològica i mediambiental”, es pretendrà conscienciar i formar en tècniques apícoles i agrícoles respectuoses amb les abelles; en el segon bloc, “Recuperació d’eixams”, s’explicaran les actuacions relacionades amb les abelles a la ciutat de València i la metodologia que s’utilitza per a recuperar els eixams; finalment, en parlar de “l’apicultura urbana” es donarà a conéixer la situació actual de l’apicultura urbana en ciutats com Londres i París. Després de cada una d’estes exposicions es realitzarà un debat entre els assistents.
FESTA DE L’ABELLA URBANA
Per a completar estes jornades i altres accions que du a terme l’Observatori Municipal de l’Arbre de València (OMAV) per a acostar l’apicultura a la ciutadania, l’esplanada dels Jardins del Real de València (Vivers) albergarà dissabte, a partir de les 10:00 hores, un esdeveniment lúdic i d’oci informatiu dirigit a un públic familiar de totes les edats i que comptarà amb diverses activitats, com ara tallers infantils de dibuix, pintacares, contacontes i “Abelleta-Api”, visites guiades a l’Apiari Municipal de València instal·lat al Museu de Ciències Naturals, taller de ciris de cera, taller apifamiliar, etc.
Així mateix, durant el matí es comptarà amb un mercat ambulant de productors apícoles, on es podran veure i adquirir diferents productes artesanals elaborats amb mel i altres productes apícoles. I el complementarà una activitat de tast de mels, on experts tastadors explicaran els aspectes físics i organolèptics que caracteritzen les diferents mels i les formes de descobrir els seus orígens o composició floral. Totes estes activitats acostaran l’apicultura urbana a la ciutadania d’una manera participativa.
La regidora Pilar Soriano ha explicat que l’objectiu municipal és que siguen “dos dies plens d’activitats per a acostar l’apicultura urbana als ciutadans, els seus beneficis i la seua problemàtica. Dos dies per a intentar explicar com seria un món sense abelles i què podem fer perquè això no arribe a produir-se. Dos dies per a explicar per què cal protegir-les. En definitiva, dos dies per a libar coneixements d’experts i pol·linitzar la nostra vida quotidiana”.