L’Ajuntament reconeix “l’excel·lència i la tenacitat de ciutadans i entitats que posen València en el mapa de les coses bones i positives”

L’Hemicicle de l’Ajuntament ha acolllit hui, un any més, l’acte solemne d’entrega d’Honors i Distincions que se celebra, en el marc de la festivitat del 9 d’Octubre, amb la finalitat de reconéixer aquelles persones e institucions que, “amb les seues aportacions singulars posen València en el mapa de les coses bones i positives”. En esta ocasió, han sigut distingides amb la Medalla d’Or de la Ciutat la institució foral la Tira de Comptar i la Coordinadora Valenciana d’Organitzacions No Governamentals. També han rebut esta distinció el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat de la Comunitat Valenciana (CERMI CV) i el Valencia Basket. Per altra banda, han sigut nomenats Fills Adoptius l’activista i empresari Cesáreo Fernández (a títol pòstum), el doctor José Mir Pallardó i el missioner Vicente Berenguer. Per últim, la docent, escriptora, feminista i activista ciutadanaTrinidad Simó, ha ha sigut distingida com a Filla Predilecta de la ciutat de València.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha agraït, “la contribució de tots el premiats per a millorar i avançar com a poble”. A més, ha explicat la decisió del Govern municipal “de significar els seus mèrits amb la concessió d’una medalla d’or que porta el nom de la ciutat o el nomenament com a filles i fills predilectes o adoptius, del lloc on viuen i des del qual han dut a terme la meritòria labor lligada a València”.

 “Celebrem la dimensió cohesionadora, d’agraïment col·lectiu, d’identificació com a societat a través del reconeixement de l’excel·lència i del mèrit, així com de la diversitat, de la pluralitat, de la tenacitat, de l’esforç i la intel·ligència d’una ciutadania amb aportacions singulars que posen València en el mapa de les coses bones i positives”, ha reiterat en la seua al·locució.

Els distingits d’enguany han entrat a l’Hemicicle, com és tradicional, acompanyats per l’alcalde i al so de l’himne de la ciutat, la interpretació del qual precedix un acte que ha arrancat amb la breu intervenció de la regidora de Cultura, Gloria Tello, que ha ressaltat l’obligació de les valencianes i valencians de “ser agraïts amb les dones i homes que han destacat per la seua honestedat i exemplaritat en benefici de la societat valenciana”. S’ha adreçat als receptors d’estes distincions: una dona, tres homes i quatre entitats, i els ha dit que eren “els protagonistes d’un acte d’estima i admiració per part de la ciutat a la qual heu dedicat els vostres esforços i que hui us mostra el seu agraïment, que és la memòria del cor”.

A continuació, ha sigut el secretari del Ple qui ha llegit una acta després d’una altra: les del Ple extraordinari del passat dia 28 de setembre, quan la corporació municipal segellava estes distincions que han arreplegat, successivament i acompanyats de l’aplaudiment unànime del públic present en l’Hemicicle, Plàcida Fernández , viuda de Cesáreo Fernández; el doctor José Mir Pallardó; el missioner Vicent Berenguer Llopis; Trinidad Simó; Javier Roig Roig, en representació de la Tira de Comptar; Luís Vañó, president de CERMI; Trini Blanch, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, i Vicente Solà, en qualitat de president del Valencia Basket Club.

L’alcalde ha començat reivindicant la figura i la labor de Cesáreo Fernández, que rep la distinció de Fill Adoptiu tres anys després de la seua mort. “Va ser un activista que va destacar per la seua implicació política, social i empresarial, per les seues contribucions a esta ciutat al llarg de tota la seua vida en àmbits molt diversos, però sempre deixant empremta d’uns ferms valors personals i socials”, ha argumentat Joan Ribó, qui també ha tingut paraules d’agraïment “pel seu suport i aposta per una activitat econòmica basada en la justícia social”.

Seguidament, l’alcalde s’ha fet ressò de la labor del doctor José Mir, dedicat al desenvolupament de la cirurgia hepatobiliopancreàtica amb un currículum de més de 1.500 trasplantaments. “Ha format i dirigit en l’Hospital La Fe un equip de prestigi internacional especialitzat en cirurgia, i ha contribuït a l’avanç i la importància de la ciència mèdica practicada en els hospitals valencians”, ha assegurat Joan Ribó.

La primera autoritat municipal també ha reconegut “la important aportació de Trinidad Simó, intel·lectual, docent, lluitadora infatigable que ja va rebre en 2015 el reconeixement de l’Ajuntament de les nostres Millors Persones Majors”. Va publicar en 2013 l’obra titulada El Cabanyal, un barri patrimonial que cal rehabilitar, un llibre on en aquells moments reivindicava la singularitat i els valors d’un barri que en el govern municipal, amb els seus plans urbanístics, havia condemnat pràcticament a la desaparició”, ha argumentat Ribó.

Pel que fa al missioner Vicente Berenguer, l’alcalde ha destacat “la seua labor per a difondre els valors de convivència, el seu humanisme i compromís amb la solidaritat i ajuda als altres. Uns valors que ja va traslladar a Moçambic allà per l’any 1967, quan hi va viatjar per primera vegada”. “Es tracta de la primera persona no moçambiquesa que ha rebut el Premi al Treball del Ministeri d’Educació d’eixe país africà”, ha aclarit l’alcalde.

En el transcurs de l’acte, Joan Ribó també ha tingut paraules d’agraïment “per a les persones que sostenen el nostre patrimoni natural i productiu més benvolgut en vendre els seus productes de forma directa a la ciutadania, i oferir-los la possibilitat d’accedir a un producte alimentari fresc, pròxim i de temporada. Son estes persones les que sustenten la costum i tradició de la Tira de Comptar”.

“L’any que València ostenta la condició de Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible, reivindiquem tot el bé que aporta a la nostra ciutat una horta periurbana única en el món. Una horta fèrtil en la qual en temps ja remots van tenir el seu origen tradicions locals com la Tira de Comptar, que seguix conformant la identitat i singularitat de València a pesar de la inèrcia globalitzadora”, ha manifestat l’alcalde quan ha explicat que l’Ajuntament ha distingit esta institució amb la Medalla d’Or.

Este honor també l’ha rebut la Coordinadora Valenciana d’Organitzacions No Governamentals, “pocs dies després que s’hajen donat a conèixer les xifres que reflectixen la incapacitat de molts governs europeus, entre ells l’espanyol, de complir els seus escassos compromisos d’acolliment de refugiats. Una falta de voluntat, com ja deia adés, per a donar una resposta adequada a una crisi humanitària d’extraordinàries dimensions que, per exemple, ha convertit la mar Mediterrània en un gran cementeri”.

“Esta entitat es caracteritza per la pluralitat ideològica, religiosa, social i de camp d’acció, des d’un punt vista valencià o global”, ha explicat Joan Ribó, qui, tot seguit, també ha reconegut la tasca d’una altra plataforma, la que representa i defensa la ciutadania amb diversitat funcional, física, psíquica o sensorial, i de les seues famílies.

El CERMI de la Comunitat Valenciana és una organització que agrupa 14 entitats amb un potencial de representació del 95 % de vora 400.000 persones. En estes moltes persones realitzen un treball valuós i voluntari, sempre orientat a millorar la vida i el benestar social de cada col·lectiu. A tots ells els distingim hui amb la Medalla d’Or que ha rebut l’esmentada agrupació”.

Per últim, l’alcalde ha parlat del Valencia Basket Club que en l’any que complix 30 anys d’història “ha escrit una de les seues pàgines més brillants”. Ha aconseguit els dos títols del bàsquet de l’Estat Espanyol que faltaven en les seues vitrines; la seua primera lliga ACB, i fa només uns dies, es proclamava vencedor de la Supercopa i proporcionava a la seua afició i a tota la ciutadania valenciana, una nova alegria, un altre motiu més per a sentir-nos-en orgullosos. “Més recentment encara assistíem a la posada en marxa de la Alqueria del Basket, un projecte indissolublement lligat al Valencia Basket Club i a la fundació Valencia Basket 2000, presidida per Juan Roig, que contribuïx a estretir encara més la relació entre el club i la ciutat gràcies a unes magnífiques instal·lacions dedicades a la formació i a la generació de talent en el món del bàsquet”, ha conclòs Joan Ribó.

 

Arxivat en: 2017, Ajuntament, Honors i Distincions de la Ciutat, Joan Ribó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *