Per segona ocasió, el ple de debat sobre l’estat de la ciutat dóna veu a totes les associacions cíviques que ho han sol·licitat

De nou, per segona ocasió en més de dos dècades, les associacions ciutadanes, entitats cíviques i agrupacions de qualsevol tipus han tingut l’oportunitat de prendre la paraula en el debat sobre l’estat de la ciutat. Representants de fins a un total de 13 organismes: associacions veïnals, agrupacions culturals, professionals, de comerciants, grups de discapacitats i moviments de caràcter social, han intervingut per a criticar, proposar i exposar les seues consideracions de qualsevol tipus davant del Ple municipal.

En total, han intervingut 5 associacions de veïns (Natzaret, Polo y Peirolón, Cabanyal-Canyamelar, Nou Moles i Castellar-l’Oliverar), a més de la Federació d’Associacions de Veïns. També han pres la paraula representants de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, del Centre de Recursos Just Ramírez, de l’Associació d’Hemofília de la Comunitat Valenciana, FESORD CV, Assemblea de Cooperació per la Pau, SOS Racisme i el Col·lectiu Lambda.

Representants de tots ells han pres la paraula davant de la corporació, mentre que al Saló de Cristall, adjacent a l’Hemicicle, s’ha instal·lat una gran pantalla per a poder seguir directament el debat, ateses les limitacions de la sala de plens per a acollir el públic. Al llarg del matí han sigut nombrosos els ciutadans que han acudit a l’Ajuntament per a assistir en directe a les intervencions de l’alcalde, regidors i regidores i entitats ciutadanes.

Després de la intervenció de l’alcalde, Joan Ribó, ha obert el torn de paraula de la ciutadania el representant de l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, Ramón Arques, que ha exposat les mancances històriques del barri: alt nivell de desocupació, rendes baixes, envelliment de la població, pobra formació, barreres físiques que potencien l’aïllament… I per això ha exigit “que es faça realitat el Pla Integral de Natzaret, amb el qual tots els grups es van comprometre en el seu moment”. També ha tingut participació al debat l’Associació de Veïns Sant Vicent de Paül, encara que el seu representant, José Luis Gaspar, abans de prendre la paraula, ha assenyalat que la seua participació era “a títol individual”. A continuació, Adelaida Milla, de l’Associació de Veïns Polo y Peirolón / Poetas Unidos, ha centrat les seues queixes en la situació dels jardins del barri i en la neteja urbana, i ha mostrat també la s5eua preocupació pels fenòmens de botellot.

La resta d’entitats veïnals han subratllat també les seues necessitats, crítiques i propostes de futur. Des de l’Associació de Veïns Cabanyal-Canyamelar s’han identificat les dificultats de convivència com un dels principals problemes actuals del barri, i la seua representant, Charo Moreno, ha advertit que “no totes les solucions arribaran de la mà de la rehabilitació urbanística”. No obstant això, el col·lectiu ha reconegut l’impuls i l’esforç del govern municipal actual per a recuperar la vida ciutadana, i ha matisat que “esta preocupació pel present no significa de cap manera que no sapiem qui són els responsables i culpables primers de la situació del nostre barri”.

Pedro Antonio Delgado, de l’Associació de Veïns Nou Moles, ha recordat a la corporació l’estat de paralització de les obres del poliesportiu, “una infraestructura que és per al barri i per a la ciutat”, ha subratllat, i ha denunciat altres necessitats, referides al transport urbà, la neteja o la seguretat ciutadana. En la seua intervenció, també ha destacat èxits i dotacions, com l’habilitació de la seu de la Universitat Popular en un local municipal del carrer de Torres.

Finalment, Matilde Ramos, de l’Associació de Veïns Castellar-l’Oliverar, ha exigit l’aplicació de l’Acord del Palmar “per a fer efectiva la participació real de la ciutadania en la presa de decisions”. La representant veïnal ha celebrat les “decisions valentes” de l’equip de govern “per a impulsar una nova cultura del territori i revertir l’aïllament dels pobles del sud”, i ha esmentat les polítiques agràries, mediambientals i de mobilitat, entre altres, que s’han posat en marxa. “No podem perdre ara l’oportunitat”, ha conclòs, “després de mig segle de veure omplir el nostre territori del que no ens era propi”.

En esta mateixa línia de preocupació pels valors mediambientals, ha pres la paraula Marc Ferri, en nom de l’entitat Per l’Horta, a qui ha cedit el seu torn el Centre de Recursos Just Ramírez. Ferri ha centrat la seua intervenció en l’exigència de paralitzar el projecte d’ampliació de la V-21 que preveu el Ministeri de Foment, “i que suposarà”, ha advertit, “una agressió per a més de 80.000 metres quadrats d’horta, quasi 200 parcel·les entre Alboraia i València”.

Finalment, la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns, María José Broseta, ha reiterat la “voluntat de col·laboració” del col·lectiu, i ha desgranat diversos assumptes a millorar en les necessitats de la ciutadania, entre els quals la posada en funcionament del Reglament de participació, la xarxa de línies de l’EMT, el control de plagues, l’accés als recursos culturals o els processos de matriculació en la Universitat Popular…

També han pres la paraula entitats de caràcter professional, com l’Associació de Comerciants del Centre Històric. En nom seu ha intervingut Julia Martínez, que ha desglossat una llista de propostes de diferent caràcter: actuacions de seguretat preventiva i respecte al patrimoni, un pla de xoc contra els problemes que han derivat en turismofòbia, planificació estratègica participativa, protecció de la singularitat del patrimoni comercial i una millora en la coordinació de les actuacions del consistori. Martínez ha recordat que el centre històric “és un espai d’atracció comercial supramunicipal”.

Finalment, han intervingut les entitats de caràcter social. Per l’Associació d’Hemofília de la Comunitat Valenciana ha parlat Luis Vaño, que ha defensat que l’“accessibilitat ha de ser l’eix de les polítiques de discapacitat”, des del principi que “la diversitat forma part de la vida, i que la igualtat es consolida des del reconeixement que tots som diferents”. Carmen Juan, de la Federació de Persones Sordes Fesord CV, ha agraït les mesures impulsades des de l’Oficina Municipal d’Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament, OMAC, per a facilitar la integració d’este col·lectiu, i ha instat a continuar amb mesures en pro de l’apoderament de les persones sordes.

Ha pres també la paraula Trini Blanch, de l’Assemblea de Cooperació per la Pau, que ha posat en valor la creació del Consell Local de Cooperació de l’Ajuntament, així com l’increment dels pressupostos dedicats a estos fins que, “si bé encara estan lluny de l’objectiu del 0,7 %”, ha explicat, “han multiplicat per 4 els recursos disponibles en els pressupostos municipals d’enguany”.

També el senegalés establit a València Papa Balla Ndong, que ha parlat per part de SOS Racisme, ha destacat el funcionament del Consell Local de Cooperació i l’habilitació de l’anell ciclista, i ha instat a la millora de la formació en el respecte a la diversitat, així com a les actuacions dirigides a millorar la convivència multicultural als barris.

El torn de les entitats ciutadanes ha conclòs amb la intervenció de la coordinadora de Lambda, Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals, Fani Boronat, que ha començat lamentant “el boicot i la inhibició patits durant els anys de govern conservador a València”. Les noves polítiques municipals, ha afirmat, comencen a afavorir la normalització i la inclusió, i com a exemples, ha reconegut la campanya “València, ciutat orgullosa de l’orgull”, el conveni aconseguit amb l’Ajuntament per a donar visibilitat a la realitat LGTB o l’homenatge a Margarida Borràs, entre altres.

Arxivat en: 2017, Ajuntament, Debat Estat de la ciutat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *