El xalet del carrer Aben Al Abbar tindrà una nova vida. Després d’haver patit diversos incendis i enderrocs, serà rehabilitat per part de la regidoria de Govern Interior, dirigida per Sergi Campillo, per un import de mig milió d’euros, concedit per la Diputació de València a l’Ajuntament.

Sergi Campillo ha explicat que en gener de 2014 l’actual alcalde de la ciutat Joan Ribó va presentar una moció a la comissió d’urbanisme que exigia a l’aleshores govern del PP destinar les partides econòmiques necessàries per a la rehabilitació integral d’este xalet després que la Diputació de València no fera efectiva mai una partida econòmica per a este fi que havia anunciat oficialment.

“Ara, per fi, des de la seriositat i el rigor d’unes administracions públiques que complixen el que anuncien, el xalet del carrer d’Aben Al Abbar serà rehabilitat i constituirà un espai municipal que suposarà una dotació pública per a un barri -situat en el districte de Camins al Grau- que el PP deixà sense cap tipus d’infraestructura ni servici públic durant anys”, ha dit Sergi Campillo.

Actualment, i com a pas previ a la rehabilitació, l’Ajuntament ha començat a realitzar la neteja i el desbrossament a l’interior de la parcel·la. Així, atenent les peticions veïnals i per tal de mantenir unes condicions de salubritat adequades s’han realitzat tasques de neteja i desbrossament pel personal contractat per l’Ajuntament dins del Pla d’Ocupació Juvenil (EMPUJU) amb el suport de FOVASA, la contracta municipal de manteniment.

En la neteja i tala estan intervenint cinc peons de jardineria del pla EMPUJU i dos operaris de FOVASA, i es preveu que els treballs duren una setmana, per tant es preveu que acaben el 8 de setembre.

La neteja de la parcel·la permetrà també realitzar l’aixecament topogràfic d’esta, necessari per a la redacció del projecte de rehabilitació de l’immoble municipal per la delegació de Govern Interior, a través d’un conveni de la Diputació de València. Estos treballs es realitzaran des de la Secció d’Arquitectura i Supervisió de Projectes dels Servicis Centrals Tècnics de l’Ajuntament.

La redacció del projecte ja està en la seua fase final i es preveu que en dates pròximes isca a licitació per a la seua posterior execució. El projecte del xalet d’Aben Al Abbar recull les obres necessàries per a la rehabilitació i condicionament com a equipament dotacional per al barri d’Albors. Es tracta d’un edifici de dos altures, entre mitgeres, el qual serà objecte d’una rehabilitació integral amb redistribució de les dues plantes, reubicant l’accés a la planta superior i la incorporació d’un ascensor.

El programa de treball i ús establert pretén, com a premissa principal, la conservació dels valors arquitectònics de l’edifici, amb valor històric i protecció de Nivell 2, però adaptant l’edifici a tota la normativa d’obligat compliment per a l’ús establert.

El palauet d’Aben Al Abbar, que té el valor simbòlic per haver estat el lloc on va fer l’última reunió el govern de la Segona República Espanyola abans del seu exili, es troba en un estat ruïnós i d’extrem abandó, amb el risc de col·lapse total de la seua estructura. Aquest immoble, de propietat municipal, va ser adquirit en 2009 per un milió d’euros i està construït sobre una parcel·la de 1.029 metres quadrats. L’edifici consta d’una planta baixa i una primera planta amb una superfície total de 399 metres quadrats.