Els Ajuntaments de València i Barcelona han fet hui una crida conjunta al Ministeri de Foment perquè prioritze les obres del Corredor Mediterrani, així com les infraestructures modals i intraurbanes lligades a esta connexió ferroviària. L’alcalde de València, Joan Ribó, i la de Barcelona, Ada Colau, han signat este matí una declaració política en este sentit, adreçada al Ministeri de Foment. El Manifest de Barcelona i València per l’Eix Mediterrani és una reivindicació de les ciutats per disposar d’una via d’ample internacional des de Barcelona fins a València i Alacant, fent possible el pas directe de mercaderies i de viatgers cap al centre d’Europa, amb temps i serveis competitius. Els alcaldes també han firmat un protocol de col·laboració per tal d’assolir un intercanvi de bones pràctiques i de gestió eficaç entre les dos administracions locals. La signatura ha tingut lloc este migdia al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

 En el Manifest sobre el Corredor Mediterrani s’exposa la necessitat de substituir “la via única entre Vandellòs i Tarragona per la variant que es troba en construcció des de ja fa anys i anys, i la disponibilitat d’ample internacional des de Barcelona fins València i Alacant, possibilitant el pas directe de mercaderies cap al centre d’Europa i dels viatgers en temps i serveis competitius de nivell europeu”. Segons ha dit Ribó, “esta connexió és clau per a l’economia i la sostenibilitat de les dos ciutats i dels dos territoris, i suposa un focus dinamitzador per a tot l’Estat”. Per la seua banda, Colau també ha apostat per connectar la xarxa dels Ports de Barcelona, Tarragona, Castelló, Sagunt, València, Alacant i Algesires, “de manera que ens cal un Corredor amb suficient capacitat de servei per a mercaderies i rodalies que ens connecte amb Europa”

 Per això, la declaració aposta per una “coordinació que permeta una retroalimentació entre la xarxa transeuropea, la mobilitat sostenible metropolitana i regional, i el trànsit intercontinental marítim”, i remarca que cal superar les “disfuncions” entre el trànsit de mercaderies i de passatgers, com ocorre en els trams entre Sagunt i València, “sempre preferint una millora en la gestió a la nova infraestructura i desdoblant la infraestructura, quan ja no es puga evitar, amb el menor impacte possible sobre el territori”.

Els dos Ajuntaments remetran la Declaració al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, tot reclamant un canvi de polítiques, igualitari en matèria de finançament i inversió en infraestructures. Açò inclou les “operacions d’integració” de la infraestructura ferroviària en cada ciutat.

D’esta manera, Ribó ha explicat que “per a València, el projecte d’integració urbana és el de conversió de l’Estació València Nord, actualment l’única del tronc del Corredor Mediterrani que és terminal (la qual cosa obliga a rebotar totes les circulacions), en una estació passant, que supere el coll de botella de capacitat i de funcionalitat actual i millorant de forma radical la integració del ferrocarril en tota la ciutat i en els barris del sud en particular. València no vol ser el nou semàfor d’Europa en el transport de mercaderies per ferrocarril”.

Així, València i Barcelona fan una crida conjunta perquè el Ministeri de Foment, amb el nou ministre Íñigo de la Serna al capdavant, canvie la política del de la seua antecessora respecte de les infraestructures en les ciutats, “les actuacions en les quals són ara considerades marginals, merament complementàries i no formen part de l’agenda prioritària de Foment, a no ser que les ciutats costegen completament o parcialment les inversions”. Tots dos alcaldes han assegurat conèixer les dificultats generals però “no acceptarem la persistència de la discriminació. Barcelona i València no volen ser més que ningú, però tampoc menys”. Per això aposten per “una altra política d’infraestructures estatals a les ciutats, basada en el fet que les ciutats són el lloc on viu la gent i l’origen i la destinació dels viatgers, i amb una visió de ciutats-node connectades fent una xarxa global de prosperitat compartides”.

D’altra banda, l’alcalde Joan Ribó i l’alcaldessa Ada Colau, han signat també este matí un Protocol de col·laboració entre els dos ajuntaments “per a l’elaboració d’una agenda d’assumptes comuns i intercanvi d’informació i bones pràctiques”. Un protocol basat “en la defensa de la ciutadania i la millora del benestar social i econòmic” de les respectives ciutats, així com en la consolidació d’infraestructures com el Corredor del Mediterrani. Este intercanvi d’experiència i bones practiques contempla la millora del sistema de participació en els Tributs Estatals, la tributació local de les empreses de serveis i, en especial, de les telecomunicacions, o en les propostes de modificació de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, en matèria d’hisenda local, per exemple. També proposa debatre els criteris que permeten una millor representació local en la gestió d’infraestructures estatals, i establir circuits estables de relació tècnica entre ambdós Ajuntaments, així com un possible treball conjunt en matèria de mobilitat, política urbanística, participació, energia, gestió de l’aigua, etc.

Els dos alcaldes han apostat per fer un seguiment d’este protocol de col·laboració, així com dels passos que faça el Ministeri de Foment per tal d’accelerar la consecució del Corredor Mediterrani. La pròxima cita a la qual tots dos s’han emplaçat, serà a València, on abans de finalitzar l’any es reuniran alcaldes i alcaldesses de tots els territoris espanyols i francesos per on transcorre este eix ferroviari transfronterer.