El regidor de Govern Interior de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo, ha explicat als representants de la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de València els detalls de la segona fase del Pla d’Eficiència Lumínica que pròximament es durà a terme una vegada realitzades les millores del projecte, que compta amb fons de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE) i que permetrà un estalvi econòmic d’1.916.594,24 euros, un 4,8 % més d’allò previst inicialment.

“Com ja vàrem fer en aconseguir el crèdit de 4 milions d’euros de l’IDAE per a esta fase del Pla d’Eficiència Energètica, ara que estem a punt d’executar-lo volem anar de la mà dels veïns i les veïnes de la ciutat, perquè siguen coneixedors d’allò que està fent el Govern de la Nau per millorar la il·luminació de la nostra ciutat, per fer-la més eficient i aconseguir alhora tant un estalvi econòmic com energètic i una reducció de la contaminació lumínica”, ha explicat Campillo.

L’actuació es dividix en huit lots diferents que afecten tots els districtes de la ciutat, però principalment els perifèrics, “zones que este govern municipal considera tan importants com el centre i que mereixen una il·luminació correcta i eficient”. En total, se substituiran 24.363 llums grogues amb peretes de vapor de sodi d’alta pressió (VSAP) per unes altres d’halogenurs metàl·lics que proporcionen una llum més blanca; unes altres 2.852 lluminàries tipus vial també de VSAP, per 1.442 lluminàries led i 1.410 d’halogenur metàl·lic i, finalment, també seran substituïdes fins a 4.482 lluminàries esfèriques (les del model tipus bola de jardí, que són les que més contaminació lumínica produïxen) de VSAP, que seran substituïdes per 3.010 lluminàries led i 1.472 d’halogenur metàl·lic.

L’estalvi energètic previst és de 18.057.243,46 kWh, mentres que l’econòmic vorejarà els dos milions d’euros. Només als districtes de Campanar i La Saïdia, que seran objectes de la intervenció amb el lot 7, se substituiran al voltant de 5.000 lluminàries amb un estalvi econòmic superior als 300.000 euros i un estalvi energètic de quasi 2,9 milions de quilovats hora.

“Amb este primer gran projecte de canvi de l’enllumenat de la nostra ciutat, el primer en dècades d’esta envergadura, procedirem a canviar el 29,62 % del total dels punts de llum de la nostra ciutat, 31.697 d’un total de 107.000. És un pas de gegant en el camí per fer de  València una ciutat eficient pel que fa a la il·luminació”, ha declarat Campillo, qui ha afegit que “amb la política del Govern de la Nau referida a eficiència energètica aconseguirem un estalvi energètic importantíssim, a més d’un estalvi important en la factura de la llum. Els recursos econòmics, pràcticament dos milions d’euros, podran ser usats en més actuacions d’estalvi energètic o en unes altres coses molt més importants per a la ciutat. Per últim, però no menys important, ens posem en el bon camí per lluitar contra el canvi climàtic, ja que disminuirem i molt el nostre consum energètic”.