La presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, el director de Palau, Vicent Ros, i els coordinadors del Festival Chevi Martínez i Francisco Blanco “Llatí”, presenten el XXI Festival de Jazz i XVIII Seminari Internacional del Palau de la Música, que es desenvoluparà des del 16 de juny fins al 15 de juliol. Un festival que comptarà amb estels internacionals com Archie Shepp, Paquito D’Rivera, Michel Camilo i Tomatito, Bill Evans, Mark Guiliana, James Morrison, així com Jorge Pardo, i una destacada presència del jazz valencià.

Glòria Tello ha destacat que “enguany hi ha molts més dies de Festival, així com incrementat els concerts, amb un total de 24, 10 d’ells gratuïts”. Respecte al pressupost ha anunciat que “s’ha augmentat a quasi el doble, amb una aportació de 160.000 euros, perquè volem fer una aposta clara pel nostre festival de Jazz”. Un Festival que en paraules de la Regidora té “una gran diversitat d’estils per a arribar a tots els públics. Volem impregnar la ciutat i els seus barris de jazz, així com crear sinèrgies amb els locals jazzístics. Perquè no som competència sinó aliats.”

La presidenta del Palau ha destacat que “hem apostat també per la producció pròpia per a elevar la qualitat, i per açò hem programat a Paquito D’Rivera amb la nostra Orquestra, i Michel Camilo i Tomatito”. A més també ha afegit que “en el cas dels concerts de Archie Shepp, Paquito D’Rivera, Gunhild Carling i James Morrison, el públic valencià serà l’únic de tot l’Estat que podrà veure les actuacions, atès que enguany només visiten la nostra ciutat”. “En definitiva- ha explicat Glòria- volem celebrar que han passat més de 20 anys d’este festival, acaronant-ho i cuidant-ho al màxim”.

Els coordinadors del Festival Chevi Martínez i Francisco Blanco “Llatí” han repassat tota la programació i han qualificat esta XXI edició com a “exclusiva enfront d’altres festivals”.

Enguany i després de l’èxit de l’edició passada, continuaran les actuacions per tota la ciutat, obertes al públic, en cinc emblemàtics barris de València. S’han programat 14 concerts en el Palau, un d’ells en els Jardins del llit del riu Túria i 5 més en els diferents barris, a més de les cèlebres Jamm sesions i els “Concerts per a bebès” del Seminari. Els preus comprenen des de 30 € a 12 €, excepte el cap de cartell, Archie Sheep que costa 35 i 28 €.

Com a cap de cartell i en exclusiva a Espanya, el públic podrà gaudir del saxofonista Archie Shepp amb el seu quartet (15 juliol). Un dels grans de la història del jazz modern, protagonista indiscutible de la revolució estilística de mitjan el segle XX.

Paquito D´Rivera (16 juny) iniciarà el XXI Festival amb l’Orquestra de València, amb un espectacle de ritme i color dirigit per Vicent Alberola, amb obres pròpies d’este gran músic, així com de Mozart, Artie Shaw o Daniel Freiberg, entre uns altres.

Continua l’esperit de Calle 54, amb la millor fusió de jazz i flamenc protagonitzada per Michel Camilo i Tomatito (11 juliol). Presenten el seu nou treball “Spain Forever”, el seu tercer disc junts, i amb un to més calmat, de coneixement profund, de relació de llarg recorregut. Un llenguatge de respecte per l’espai individual, però també amb la cerca d’espais comuns.

El jazz fussion estarà representat per l’espectacular quartet del saxofonista Bill Evans i el guitarrista Dean Brown (5 juliol), amb Keith Carlock –bateria del llegendari grup Toto– i el baixista Étienne M´Bappé.

El quartet del mediàtic baterista Mark Guiliana (13 juliol) oferirà un gran programa, fonamentat en este gran artista que fóra membre del trio de Avishai Cohen, i més endavant amb la seua participació en l’últim disc de Bowie, i amb la creació de Mehliana amb Brad Mehldau.

“Filantropia” és el nou projecte de jazz contemporani que Jorge Rossy i Javier Vercher (7 juliol) estrenaran amb el gran bateria Billy Hart, el prestigiós pianista Kevin Hayes i l’original contrabaixista Massa Kamaguchi.

El quintet de l’històric banderer del flamenc jazz, el saxofonista i flautista Jorge Pardo (25 juny), interpretarà el seu últim i premiat treball, “Djinn”, amb la cantant d’origen guineana Alana Sinkey com convidada.

El geni de la trompeta i ídol de masses James Morrison (28 juny), icona dels addictes als impossibles registres aguts d’este instrument, actuarà en el festival davant del seu quartet.

Des de Nova York, arribarà la cantant afroamericana Chareneé Wade (30 juny) per a presentar el seu últim disc, “Offering”, un homenatge al repertori de Gil Scott Heron i Brian Jackson.

Espectacle i qualitat es donen la mà amb la polinstrumentista escandinava Gunhild Carling (29 juny) amb el seu jazz vintage i una cuidada posada en escena, amb Li Dancing Pepa Swing Band.

Tarquim (14 juliol) és un projecte nou que consisteix en un repertori propi de cançons, on la música tradicional valenciana és una influència bàsica, a més del jazz i les músiques modernes. El grup fa un pas avance en l’enfocament que fins ara ha tingut la música tradicional valenciana, des d’un punt de vista jazzístic on la improvisació i l’espontaneïtat són parts essencials del projecte: el Bolero de Castelló, La Muixeranga d’Algemesí o una Albà de l’Horta, uns Cants de Batre i una Cançó de Bressol prenen una altra dimensió

Un clàssic del jazz valencià, la Sedajazz Big Band (8 juliol) proposa un programa doble: en la primera part “Compendium” de Jesús Santandreu, i en la segona meitat amb el trompetista Jack Walrath.

Així mateix, els millors professors solistes del XVIII Seminari Internacional de Jazz del Palau (6 juliol) intervindran en el concert The Big Team.

D’altra banda, del 4 al 7 de juliol, de 10:00 a 14:00 hores i de 16:00 a 20:00 hores es desenvoluparà el XVIII Seminari Internacional de Jazz. Continuarà el Cicle Jazzetjant amb xiquets el diumenge 9 de juliol (12:00 hores) en la sala García Navarro.

La Gran Canària Big Band (24 juny) serà el potent grup que faça el concert gratuït a l’aire lliure als Jardins de Palau, amb un atractiu projecte dedicat a l’obra del timplista canari José Antonio Ramos (1969-2008), on fusionaran el swing i la tradició musical insular. A més s’amplien els escenaris de Jazz als Barris, amb concerts espectaculars en la Plaça de la Virgen, Passeig Marítim, Campanar, Llotja i Perellonet.