L’Ajuntament de València ha recuperat 1.725.283’09 euros des que el Govern de la Nau va iniciar la inspecció de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), al juliol de 2016. L’alcalde, Joan Ribó, ha valorat “molt positivament” estes dades, ja que “si qualsevol veí o veïna d’esta ciutat aporta la seua contribució, i l’administració s’encarrega de verificar-ho, no era gens ni mica comprensible, ni just, que no ocorreguera el mateix amb aquelles empreses que, com a mínim, estan facturant més d’un milió d’euros”. D’esta manera, l’alcalde s’ha referit al fet que, des del 2004, no s’inspeccionara el correcte pagament de l’IAE.

“Les dades i les xifres, una vegada més, ens han donat raó” ha dit Joan Ribó, en referir-se a la conveniència per part de l’Ajuntament, d’iniciar de nou estes inspeccions: del total de revisions que s’han practicat fins ara, s’ha comprovat que només el 5% d’estes empreses estaven contribuint de manera adequada al pagament d’este impost. La resta, és a dir, el 95% de les empreses que facturen més d’un milió d’euros anuals que han sigut inspeccionades estaven cometent infraccions. Ribó ha assenyalat que “si volem que la nostra ciutat avance, tots hem de contribuir en la mesura de les nostres possibilitats, i no és just exigir-li pulcritud en els pagaments als veïns de la ciutat, i no a les empreses que estan facturant com a mínim un milió d’euros”. Per això, ha dit l’alcalde, “i perquè hem de ser coherents entre el nostre discurs i la nostra acció de govern” es posà en marxa este Pla Inspector, que continuarà en l’àmbit de l’IAE i s’estendrà ara a un altre impost: l’ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres).

Així, el total recuperat ascendeix a 1.725.283’09 euros, dels quals 1.130.548,16 corresponen a tot allò que les empreses inspeccionades fins ara haurien d’haver abonat en els últims 4 anys (és a dir, el període 2013-16, ambdós inclosos). Les infraccions comeses han sigut motiu de sanció, la xifra global de la qual ascendeix a 312.097,89 euros. Finalment, i fruit d’esta inspecció, se sumen a l’actual volum de recaptació per l’IAE altres 282.637,04 euros.

En total, s’han inspeccionat de moment 90 empreses amb una facturació anual superior al milió d’euros. D’elles, el 95% havia comés alguna infracció, per la qual cosa se’ls ha apercebut. De totes estes empreses apercebudes, el 94% ha decidit abonar les quantitats a deure, mentre que en la resta de casos s’està avaluant la disconformitat expressada per la pròpia empresa.

Les empreses inspeccionades fins ara, bàsicament, pertanyen als sectors hoteler, sanitari i de promoció immobiliària. Així, s’han revisat la pràctica totalitat dels hotels de tres, quatre i cinc estreles de la ciutat, i ara s’inicia la inspecció d’hostals i apartaments turístics, així com els centres hospitalaris privats no subjectes a exempcions fiscals, i les empreses de promoció de construcció de vivendes.

L’alcalde s’ha qüestionat “per què l’anterior govern municipal va decidir no inspeccionar les empreses que facturen més d’un milió d’euros anuals, però sí mirava al mil·límetre els impostos i taxes que paguen tots els veïns de la ciutat”. S’ha felicitat per la posada en marxa de l’equip inspector, ja que, “per cada euro invertit en ell, l’Ajuntament n’ha recuperat 7, que aniran destinats a millorar el benestar a la ciutadania”.