Els primers exemplars de ‘Guies Literàries’ mostren la València de Lluís Vives, Isabel de Villena i Juan Gil-Albert

La Regidoria de Cultura posa a disposició dels visitants una nova ferramenta per a conèixer la ciutat, la col·lecció ‘Guies Literàries’, que invita a recórrer la ciutat que és hui València i la ciutat que ha sigut al llarg de l’esdevenir del temps, de la mà de la peripècia vital i la mirada de destacades personalitats que han escrit la seua història. Estos primers exemplars estan dedicats a l’època medieval (València monàstica i València gòtica) i a la València republicana, amb les figures d’Isabel de Villena, Lluís Vives i Juan Gil-Albert, respectivament.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, va presentar el divendres els tres primers exemplars d’esta nova col·lecció divulgativa, acompanyada pels seus coordinadors, Daniel Benito Goerlich i Mateo Gamón; i va explicar que la ciutat és, sobretot, “la que està en els ulls de la gent, en la seua mirada; en la gent que la va mirar i la mira; que la va respirar i la respira; que la va gaudir i la gaudeix; que la va passejar i la passeja. Que la va viure i la viu”. “I eixe”, va assegurar la regidora, “és l’esperit que impulsa esta col·lecció de guies literàries”.

Les guies que inauguren la col·lecció són les titulades ‘Sor Isabel de Villena i la València monàstica’ i ‘Lluís Vives i la València gòtica’, escrites per Daniel Benito Goerlich; i ‘Juan Gil-Albert i la València republicana’, de David Sánchez Muñoz. Segons la regidora de Cultura, el que es descriu en estes guies “és la mirada de persones excepcionals que van viure el seu temps i la seua ciutat”.

Amb esta iniciativa es pretén, a més, “reconstruir el nostre present i construir el nostre futur; però també recordar, respectar i defendre el nostre passat: posar en valor el nostre patrimoni. Perquè el passat”, va afegir Tello, “influeix en el que som ara. I ara som una ciutat oberta, tolerant, bella, sense complexos, amb una mirada tan àmplia com el mar que ens envolta”.

Glòria Tello va destacar les figures històriques triades per als recorreguts per la València d’entre segles: l’escriptor Gil-Albert, “un alcoià que va fer esta la seua ciutat; i una ciutat que va aconseguir que la seua literatura fóra com és. Amb la seua mirada podrem passejar pels carrers d’una ciutat que va mantenir la dignitat davant de la barbàrie; els llocs i places més emblemàtics d’aquella València que bullia, la València en evolució constant, la València que lluitava per la llibertat i la democràcia”.

Tello va descriure Lluís Vives com una “figura imprescindible del pensament mundial, i un humanista en el sentit més ampli. Un home que va lluitar per l’educació de la dona en temps difícils; un educador que va saber valorar la importància de la formació; un intel·lectual amb la mirada àmplia, inquieta i transformadora, a través del qual podrem descobrir eixa València gòtica que estava i està”.

I finalment, la regidora Tello es va referir a Sor Isabel de Villena com una “dona que, en el segle XV, va ser capaç d’influir en les posicions de l’Església i en les dels intel·lectuals més reputats; que va reflexionar en una ciutat emmurallada i tancada, però que li va permetre pensar sense muralles. Eixa València monàstica plena de monuments extraordinaris”.

“Presentem estes guies, però sobretot presentem mirades que ens ajuden a conèixer València i a entendre millor on vivim; a gaudir del nostre passat i del nostre present; i a entendre, si feia falta dir-ho, que som una ciutat gran, amb una història excepcional i amb un valor patrimonial del més alt nivell”, va concloure la regidora de Cultura.

Arxivat en: 2017, Ajuntament, Cultura, Cultura i Educació, Glòria Tello, Història, interessos valencians, patrimoni, Regidoria de Cultura, República

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *