80 persones contribueixen a difundir la creació d’una població de tortugues mediterrànies a l’Albufera

La tradicional activitat gratuïta que cada últim cap de setmana de mes organitza el servici municipal Devesa-Albufera s’ha centrat este dissabte en la difusió de la creació d’una nova població de tortugues mediterrànies al parc natural de l’Albufera. Un total de 80 persones, el màxim permés per operativitat en esta activitat, van participar en una visita guiada que es repetirà el proper dia 8 d’abril, una nova cita per a la qual les 80 places ofertades ja han sigut reservades.

“És molt gratificant la resposta immediata de la ciutadania a estes activitats organitzades per un servici municipal, com el de Devesa-Albufera, per donar a conéixer en profunditat com són els ecosistemes que conformen el tresor natural de la nostra ciutat”, ha afirmat el regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, qui va afegir que estes activitats “són la millor fórmula perquè la ciutadania conega el treball que estem fent per recuperar la població d’una espècie pròpia del nostre parc natural”.

La tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermani) habita al parc natural de l’Albufera, en la Devesa, des de l’any 2011, a partir de la posada en marxa d’un projecte de reintroducció d’esta espècie, amb l’objectiu d’establir poblacions autosuficients de tortuga mediterrània a partir d’alliberaments d’exemplars. La superfície disponible per a les tortugues en la Devesa entre la Gola del Pujol i el camp de golf és de vora 230 hectàrees.

El Servici Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València i el de Vida Silvestre de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural han col·laborat en el projecte, amb marcatge amb emissors, realització de campanyes divulgatives i la construcció d’un tancat de mil metres quadrats per fer els alliberaments de les tortugues i que s’utilitza per realitzar l’aclimatació dels exemplars. Des de 2011 s’han alliberat 393 exemplars de tortuga mediterrània en 13 soltes.

La primera de les fases del projecte de reintroducció consisteix en el radioseguiment d’exemplars per obtindre la informació necessària per valorar la supervivència i adaptació de les tortugues al nou medi, mentre que la segona fase consisteix en l’alliberament d’exemplars sense radiomarcatge, amb l’objectiu d’aconseguir una densitat mitjana superior a tres exemplars per hectàrea, que és el que s’estima necessari perquè la població siga viable.

La tercera fase del projecte ja està en marxa i consistix en el seguiment de la població, per tal de comprovar que s’està aconseguint la densitat recomanada i per comprovar la reproducció en llibertat. De fet, s’ha pogut comprovar que les femelles alliberades s’estan reproduint de manera regular tots els anys en trobar-se set cries d’edats diferents en la zona de reintroducció.

D’una altra banda, el Servici Devesa-Albufera està organitzant des de 2014 diverses activitats d’educació ambiental, amb xarrades i visites a la zona d’alliberament per localitzar algunes tortugues radiomarcades i realitzar un alliberament de diversos exemplars amb l’objectiu de “conscienciar sobre la importància de protegir i conservar estes tortugues en este medi i afavorir així l’expansió i recuperació de l’espècie”, ha afirmat Campillo. Estes activitats han comptat amb un total d’afluència de vora mig miler de persones.

Arxivat en: 2017, Albufera, animals, Devesa del Saler, Sergi Campillo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *