L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Benestar Animal, ha donat el primer pas per municipalitzar la gestió del centre d’acollida d’animals de Benimàmet i ha tret a concurs la prestació dels servicis dels dos centres d’acollida d’animals en matèria d’assistència veterinària, suport integral, higiene, desparasitació i desinfecció
“Amb la municipalització de la gestió, pretenem recuperar el control en una matèria tan sensible com és el benestar dels animals”, ha explicat la regidora de Benestar Animal, Glòria Tello. De fet, es crea la figura del director veterinari, un funcionari municipal que coordinarà el Servici d’Assistència als Centres d’Acolliment i que supervisarà totes les tasques encomanades a l’empresa adjudicatària, com ara respecte a la salut, la neteja o els plans d’adopcions i esterilitzacions. “Eixa supervisió anirà, sense cap dubte, en benefici dels animals acollits”, ha dit, abans de destacar que en recuperar la gestió també es recupera “la capacitat de signar convenis amb unes altres institucions, com ara les universitats o qualsevol altra que vulga col·laborar amb nosaltres amb temes d’investigació o projectes que milloren les condicions dels nostres animals“.
Una de les principals novetats arran d’esta decisió és la licitació d’un contracte, no un conveni com fins ara, el que “permet una transparència major i la realització d’una descripció més ampla i concreta dels deures i de les tasques que haurà de realitzar l’empresa adjudicatària, el que redundarà en benefici dels animals”.
També hi haurà un control absolut sobre aspectes que es consideren molt importants, com ara la salut o la higiene dels animals acollits i s’especificarà que l’empresa adjudicatària haurà de comptar amb un pla d’adopcions i un nucli zoològic propi autoritzat. A més, al Centre de Benimàmet no podrà haver més de 100 animals acollits.
“Una altra novetat és la inclusió de la prestació de servicis al Centre d’Avifauna Urbana i Animals Exòtics de Natzaret, un centre important que el Partit Popular no va dotar de pressupost. Ara, però, el Govern de la Nau revertix eixa situació”, ha afirmat Tello.
La regidora ha destacat també que el nou procediment especifica la participació de l’empresa adjudicatària en el Pla Colonial Felí i que es valorarà l’oferta amb un major nombre d’esterilitzacions.
Per últim, ha insistit en la política de sacrifici zero implantada en l’Ajuntament de València des del començament del mandat actual, amb la qual cosa es garantix que no es practicarà l’eutanàsia a cap animal, llevat que siga humanament necessària per l’estat de l’animal, una decisió que en cap cas prendrà el veterinari de l’empresa, sinó que ho determinarà el director veterinari municipal amb criteris acordats per la Regidoria.