L’Ajuntament de València, a través de les màquines de begudes calentes dels diferents edificis municipals, posarà a disposició del personal municipal i de totes les persones que visiten les instal·lacions municipals café que, d’ara endavant, obligatòriament haurà d’incloure la denominació de comerç just. A més, els dispensadors incorporaran l’ús del valencià, segons la proposta de Sergi Campillo, aprovada per la Junta de Govern Local i amb la qual s’inicia el procés de licitació.

En total hi ha 50 màquines repartides en 18 edificis municipals, entre els quals hi ha, per exemple, el Casal d’Esplai del Saler, el Centre Municipal d’Ocupació i Formació o l’Hemeroteca Municipal. Les empreses interessades en l’explotació d’eixes màquines hauran d’oferir almenys el pagament d’un cànon anual mínim de 5.000 euros per l’ús dels espais públics. Pel que respecta a la durada del contracte serà de dos anys, amb la possibilitat  d’establir fins a un màxim de dos pròrrogues d’un any cadascuna d’elles. A més, hauran d’incorporar el valencià en els diversos textos que hi ha a les màquines expenedores.

“Considerem molt important que dos apostes fermes i clares del Govern de la Nau estiguen presents en un contracte com el que regirà el servici d’explotació de les màquines automàtiques tant de begudes calentes com fredes i de productes alimenticis”, ha explicat Campillo, qui ha destacat que “ha de ser una aposta visible la que fem des de l’Ajuntament de València pel comerç just que ens permet avançar cap a una València més justa i sostenible”, ha afegit.

El text aprovat inclou suggeriments fets per organitzacions no governamentals relacionades amb el comerç just, tant des de la perspectiva de la normativa aplicable com dels objectius a assolir. De fet, inclou el requeriment a l’empresa adjudicatària perquè publicite de forma visible sobre la màquina la procedència del café, que ha de ser de comerç just. A més, es reserva l’Ajuntament la potestat de fer controls periòdics per garantir l’autenticitat d’eixe café de comerç just.