Joan Ribó ha presidit l’acte d’homenatge a les Dones de les Falles, un reconeixement que es va realitzar per primera vegada l’any passat i que s’ha efectuat en el marc del 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora. Les dones homenatjades en esta ocasió són la pirotècnica Reyes Martí, l’artista fallera Elena Esteban, la intendenta general de la Policia Local, Mari Carmen Mariablanca, i la que va ser primera presidenta d’una comissió fallera, Maria Vanacloy.
“Des de l’Ajuntament de València”, ha assegurat l’alcalde, “volem lligar l’espai públic –l’espai de tota la ciutadania– al reconeixement d’un grup de dones que han vinculat les seues vides a la nostra festa, a les nostres Falles”. L’acte ha tingut lloc al Saló de Cristall de l’Ajuntament, amb la presència de nombrosos membres de la corporació, entre ells el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano.
Durant la seua intervenció, l’alcalde ha recordat este reconeixement, que va arrancar l’any passat, a dones que, “per la seua llarga dedicació a la festa, representen, cada una en la seua trajectòria i biografia específica, quatre maneres de viure i de vincular-se a les Falles. Però totes elles des del protagonisme de ser pioneres a obrir camps a altres dones”. Tal com ha subratllat Ribó, “hui i ara, les Falles no serien iguals si no fóra perquè allí estaven, tots els dies, en nom i en representació de tantes altres”.
En esta ocasió, el reconeixement ha sigut per a la pirotècnica Reyes Martí, l’artista fallera Elena Esteban, la intendenta general de la Policia Local, Mari Carmen Mariablanca, i la que va ser primera presidenta d’una comissió fallera, Maria Vanacloy.
Ha presentat a Reyes Martí la propietària de l’empresa pirotècnica Caballer FX, María José Lora, precisament l’encarregada de disparar la mascletà de hui. El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha entregat el reconeixement a Reyes Martí, quinta generació d’una família de pirotècnics, des del 2004, i responsable en els últims anys de la mascletà de falles del Dia de la Dona. Martí és “un referent de les dones pirotècniques, un camp tradicionalment femení”, i enguany ha cedit el testimoni del 8 de març a María José Lora, per a passar a encarregar-se del castell del dia 17 i de la mascletà del 18.
La segona dona homenatjada ha sigut Maria Vanacloy, a qui ha presentat la presidenta de la falla Lepant – Joan d’Àustria, Carmen Zapatero. De fet, Vanacloy ha sigut reconeguda com la primera dona a presidir una comissió fallera: a l’abril de 1979 es va constituir la comissió de la falla Grup de Pescadors, al Perellonet, integrada quasi completament per dones (hi havia un únic home). El càrrec de presidenta va recaure en Maria Vanacloy perquè era la major d’un grup de 16 a 19 anys, i el va exercir durant quatre anys.
També ha sigut reconeguda la labor en un camp professional tradicionalment masculí de la intendenta general de la Divisió Oest de la Policia Local de València, Mari Carmen Mariblanca, després de quasi 36 anys de servici. El responsable del Grup d’Operacions Especials de la Policia Local, Roberto González Cachorro, ha presentat la intendenta general, que es jubilarà enguany i que, a la seua condició de comandament policial, suma la seua condició també de fallera.
Finalment, l’artista fallera Marisa Halcón, directiva del Gremi d’Artistes Fallers i membre de l’equip que enguany realitza la falla municipal, ha presentat l’última homenatjada, la també artista fallera Elena Esteban, filla de l’artista faller Miguel Esteban, i un exemple d’eixes professionals “que han treballat en els tallers fallers i han tingut una participació destacada en la construcció dels monuments fallers, però que mai han firmat falles”.
Totes elles han rebut el reconeixement per la seua aportació continuada a la igualtat i a l’apoderament de les dones en tots els àmbits de la societat. Com ha assenyalat la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, “el seu treball, esforç i compromís formen part de la història i avanç de la festa de les Falles, amb un paper cada vegada més potent, visible i transformador”.
Per la seua banda, el regidor de Cultura Festiva ha subratllat que el 8 de març “no és un dia per a felicitar, sinó per a reivindicar i fer visible el treball per la igualtat que encara tenim per davant, i que és una responsabilitat de totes però també de tots i, per això”, ha afegit, “al vostre costat, en esta lluita, també estem molts hòmens”.
L’alcalde ha tancat l’acte reiterant la voluntat del govern municipal de continuar “enllaçant, any rere any, noms i vides que cal reconéixer i agrair, perquè les Falles avancen amb la igualtat real entre hòmens i dones”.