L’Ajuntament de València, mitjançant el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, va signar ahir a Barcelona una declaració municipalista per promocionar la contractació pública responsable. També signaren el document els representants d’uns altres quatre municipis, com el de Barcelona, Madrid, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell. A més, s’hi van afegir els ajuntaments de Sevilla, Pamplona i Badalona.

“Volem posar en valor l’aposta de València perquè el preu no siga tan determinant en la contractació i donar importància a clàusules socials, ètiques i mediambientals”, va destacar Campillo, qui va subratllar la importància d’esta declaració i la transversalitat dels municipis que la signaren, amb diversos partits polítics i coalicions al capdavant.

El regidor Campillo va recordar que a València les empreses que desitgen contractar amb l’Ajuntament han d’aplicar algunes condicions des que l’any passat el Govern de la Nau acordara l’aplicació de tot un seguit de clàusules contractuals amb l’objectiu de que hi haja “un canvi en les relacions amb les empreses perquè l’Ajuntament exigix uns criteris i normes nous”.

Entre les diferentes condicions destaquen la necessitat de plans d’igualtat efectiva entre dones i hòmens, el respecte a la igualtat de tracte i oportunitats, l’ús de llenguatge no sexista o l’especial atenció al foment de l’ocupació en col·lectius com els majors de 45 anys  i els aturats de llarga duració.

Les ciutats signants denunciaren que el projecte de llei de contractes del sector públic que ha presentat el govern central no garantix la contractació pública responsable, eficient, íntegra, transparent i sostenible. En contraposició, amb esta declaració conjunta s’aposta per la promoció de la contractació pública responsable, que impulse el teixit productiu local, donant accés a les xicotetes i mitjanes empreses i promovent l’economia social i les empreses responsables tant des d’un punt de vista social com ambiental.

A la declaració també es planteja la necessitat d’una contractació pública que siga transparent, que es puga fiscalitzar, que es penalitzen les males pràctiques empresarials i on es contribuïsca a un marc de competència en el que la contractació pública es base en la qualitat, el valor social i l’eficiència i no en la precarietat laboral i les pràctiques insostenibles.

Els municipis signants van destacar que en els últims anys el potencial de la contractació pública ha estat mal aprofitat, generant en alguns casos impactes negatius, donat que el criteri econòmic “sempre ha sigut el principal”, sense reparar en la importància de les “consideracions de caràcter laboral, social, ambiental o d’igualtat de gènere”, va exemplificar Campillo.

La declaració denuncia que el govern central ha presentat a les Corts Generals un projecte de llei de contractes del sector públic que, entre uns altres temes, no definix nous procediments de contractació àgils i eficients, retalla avanços que suposava la norma europea i no facilita el marc legal necessari per a desenvolupar una contractació pública responsable.

Per als municipis signants esta és una oportunitat que cal aprofitar per generar marcs legals que permeten fer de la contractació pública una eina de transformació social i econòmica i una mostra més de com s’està materialitzant en ajuntaments diversos, amb governs diferents, un nou i innovador paradigma de contractació com a política pública estratègica i coherent amb el mandat de la directiva europea.