El Congrés ha instat el Govern a concretar la inversió destinada per part del Ministeri de Foment tant per desbloquejar el túnel passant de Serradora com per mantindre el disseny inicial de l’estació central soterrada, intermodal, passant i a dos nivells. De la mateixa manera, també l’insta a programar un calendari sobre les obres d’aquest Túnel Passant i de l’estació central de València.
S’ha aprovat en la Comissió de Foment, gràcies a una moció del diputat Joan Baldoví, de Compromís. En ella, a més, el Congrés insta el Govern Central a incorporar en els pressupostos generals de l’Estat del 2017 una partida per desbloquejar la infraestructura de la línia de metro T2 de l’Àrea Metropolitana de València.
Esta proposició no de llei plantejada a la cambra baixa per Baldoví ha estat aprovada en la Comissió de Foment amb els vots a favor de Compromís, PSOE, Podem i ERC; amb els vots en contra del Partit Popular i amb les abstencions de Ciutadans, PNV i Bildu. Amb esta iniciativa, el diputat valencià ha reclamat un “just finançament en infraestructures de la ciutat de València paralitzades per falta d’inversió per part del Ministeri de Foment”.
Joan Ribó ha explicat que Compromís “treballa cada dia per defensar els interessos valencians des de totes les institucions i per fer de València una ciutat més eficient i més respectuosa amb el medi ambient i per a situar-la al mateix nivell que les grans urbs europees que aposten de manera decidida per la millora del transport públic urbà”.
En este sentit, estima Ribó que “cal incrementar la inversió pública per oferir un millor i més digne servici a la ciutadania”. “El transport públic és una necessitat de primer ordre per a un desenvolupament sostenible i, com a tal, ha de ser considerat una prioritat a tots els nivells. Un bon sistema de transport públic significa mobilitat urbana més eficient i un major i millor desenvolupament econòmic per a les ciutats”.
Així mateix Ribó ha dit que “el transport públic és quatre vegades més econòmic que el privat i representa, a més, un dels pilars bàsics per aconseguir que la mobilitat a les ciutats siga més sostenible. No obstant això, els problemes de infrafinançament afecten directament la inversió en infraestructures que són crucials per vertebrar la ciutat de València, així com per fer-ne una ciutat més sostenible”. Després d’això, ha destacat que “dels 1.000 milions d’euros que ha licitat el Ministeri de Foment per a obres públiques en el primer semestre de 2016, tan sols 7 han anat a parar a infraestructures a València”.
Pel que fa a l’estació central, Ribó estima que “és de justícia recordar que totes les estacions d’AVE d’Espanya tenen soterrada l’entrada de tren gràcies a la inversió de l’Estat i les infraestructures realitzades pel Ministeri de Foment. En canvi, en el cas de València es dóna just el contrari ja que encara hui, després de sis anys de la construcció de l’estació de l’AVE, compta amb una estació provisional”.
Compromís ha lamentat que esta iniciativa justa per a la ciutat de València no haja comptat amb el suport de partits com Ciutadans o, directament s’hagi trobat amb l’oposició directa del PP, a diferència del que després diuen en el Ple de l’Ajuntament. En este sentit, Ribó ha emplaçat a estos partits a què es posicionen i “decidisquen si estan al costat dels valencians o només volen dedicar-se a confrontar i dividir la societat amb debats estèrils que no aporten res a l’economia i l’ocupació de la ciutat”.