L’alcalde de València, Joan Ribó, va signar ahir els convenis de prestació d’assistència religiosa en el Cementeri General a les comunitats católica, musulmana i israelita donat que València és “cada vegada més una ciutat que acull a totes les persones assumint les seues creences religioses, i per açò volem que totes les creences religioses puguen desenvolupar-se amb total llibertat”, va declarar el primer edil.

L’objecte dels convenis amb les comunitats musulmana i israelita és dotar-les d’unitats d’enterrament específiques per a les pràctiques pròpies de cadascuna d’eixes confessions, mentre que en el de la catòlica s’especifica que la seua prestació d’assistència religiosa serà en la capella del cementeri municipal.

D’aquesta manera, l’Ajuntament dona “un caràcter neutre a determinats espais, perquè cada religió puga usar la seua pròpia simbologia, i qui no en vulga, que no en tinga cap necessàriament”, va destacar Ribó, qui va afegir que l’Ajuntament havia realitzat “un pas endavant més perquè València siga una ciutat acollidora per a totes les persones, amb totes les seues creences i les seues cultures”.

Segons Ribó, els tres convenis de quatre anys de durada, que l’Ajuntament  va subscriure al costat de Vicent Fontestad, vicari general del Arzobispado de València; Abdul Rahim Yaghmour, president de la Comunitat Islàmica de València, i Isaac Sananes, president de la Comunitat Israelita de València, serveixen “per a garantir els drets de les persones i la pluralitat de totes les grans religions representades a València”.

Per altra banda, Vicent Fontestad va reconéixer que es sentia “molt content per compartir este moment” amb les altres dues comunitats i per haver signat este conveni amb l’Ajuntament. Fontestad va asenyalar que sentir-se “acompanyats” i “respectats en les seues conviccions” és “una de les primeres llibertats i drets fonamentals de qualsevol persona” i va afegir que l’església catòlica creu “en el diàleg inter-religiós” i “en l’ecumenisme”.

També Ihap Fahmid, va destacar que este conveni signat “ens iguala en drets i és un pas avant per a la bona convivència entre tots”, així com “per a eliminar qualsevol signe de desigualtat o discriminació per ètnia o per religió, la qual cosa sempre contribueix a aconseguir una societat més avançada i respectuosa” i va convidar a tots els municipis valencians “perquè seguisquen l’exemple de València”.

Per últim, Isaac Sananes va recordar que, a diferència de catòlics i musulmans, en què es tractava d’una renovació de conveni, “per als jueus de València esta és una data histórica” perquè feia 600 anys que no teníen cementeri. “És la primera vegada que aconseguim signar un conveni que portava gestant-se molts anys. Per a nosaltres este és el segon cementeri. L’anterior va ser del segle XIV i este és del segle XXI.