“2016 ha sigut un bon any per al sector pirotècnic i enguany reforçarem, amb més presència en les nostres celebracions i més valoració econòmica, el suport que li donem tant des de l’Ajuntament de València com des de la Junta Central Fallera (JCF). La inversió en pirotècnia és rendible perquè cada euro invertit es multiplica en sectors com el de l’hostaleria”. Així s’ha pronunciat el regidor de Cultura Festiva i president de la JCF, Pere Fuset, durant la XI Gala de la Pirotècnia celebrada esta nit al Palau de l’Exposició de València.
Fuset ha explicat que el Govern de la Nau ha augmentat un 25 per cent entre l’any passat i enguany la quantia econòmica que perceben els pirotècnics en passar dels 4.000 euros de 2015 als 5.000 euros d’enguany després de sengles increments de 500 euros per espectacle. “Com venim dient i demostrant amb la nostra gestió, des de la Regidoria de Cultura Festiva considerem la pirotècnia com l’element estratègic que és, en ser un component tradicional valencià que ajuda, a més, a fer festa i marca de ciutat”, ha explicat Fuset.
Entre les celebracions que hi haurà en les pròximes setmanes a la ciutat de València, el regidor ha explicat que el sector pirotècnic trobarà sempre al seu costat a l’Ajuntament i a la JCF. Precisament este organisme col·laborarà amb la mascletà vertical de Ricardo Caballer i AMSTEL el pròxim 25 de febrer, la vespra de la Crida.
El calendari pirotècnic presentat durant la gala inclou enguany la programació de 21 mascletades diürnes i unes altres tres nocturnes. Per a la setmana gran de Falles la plaça de l’Ajuntament acollirà les disparades d’Aitana, Túria, Martí i els Germans Caballer, qui també seran protagonistes durant la Nit del Foc. A banda d’eixe darrer castell de focs artificials la matinada del 18 al 19 de març n’hi haurà uns altres quatre, inclós el de la Crida del dia 26 d’este mes. A més, la Nit de la Cremà enguany també comptarà amb un espectacle pirodigital.
“Apostem per nous espectacles basats en el foc i la pólvora, espectacles que no s’han vist mai a València. Estem convençuts que la innovació és la millor aliada de la tradició i estos espectacles pirotècnics singulars fan que més gent s’interesse pel món de la pirotècnia i que la tradició de la pólvora es mantinga viva així”, ha explicat Fuset.
Entre els actes programats es repetirà per segon any consecutiu l’Alba de les Falles la nit del 15 de març, un acte de cooperació entre comissions falleres i suport a la pirotècnia, en què es dispararan caixes de coets des de desenes d’enclavaments diferents de la ciutat de forma simultània.
Tots estos actes consoliden, segons ha explicat Fuset, les apostes ja fetes en unes altres celebracions com la Gran Fira de València, quan hi hagué traca correguda, correfoc i un piromusical als jardins del Museu de les Ciències i es participà en la Cordà de Paterna; el castell tradicional per la celebració de la Ruta de la Seda; la Crida a la Humanitat del mes de desembre passat, amb piromusical inclós a les Torres de Serrans i les festes de Cap d’Any i la Cavalcada de Reis, amb focs artificials des del terrat del consistori. “Sense dubte el sector pirotècnic per fi està sent reconegut com mereix per l’Ajuntament de València. Ha sigut un bon any i la innovació i la tradició han anat de la mà per posar en valor un sector importantíssim per a les nostres festes i per a la nostra ciutat”, ha destacat per finalitzar Fuset.