Pilar Soriano, ha fet pública la darrera actualització del balanç d’arbrat caigut o abatut arran del temporal del cap de setmana passat a la ciutat de València. Des de l’inici de les plugues intenses i el fort vent fins dimecres d’esta setmana han caigut o s’han abatut un total de 280 exemplars, dels quals set són palmeres.
“Per qüestions de seguretat des del primer dia del temporal hem intensificat els treballs habituals d’avaluació de l’estat de l’arbrat de la ciutat, tant al viari com als parcs i jardins, com els del Túria. A banda dels exemplars caiguts pel vent i les pluges del darrer temporal molts altres arbres van quedar en una situació compromesa i ha sigut necessari abatre’ls pel risc imminent de caiguda que presentaven”, ha explicat Soriano.
Soriano ha lamentat la pèrdua de tot eixe arbrat i ha explicat que el Govern de la Nau treballa des del primer dia per reduir el risc de caigudes quan es produïsquen temporals com el de la darrera setmana. “A banda de la supervisió ordinària constant de l’arbrat de la ciutat hem implementat accions per ampliar els escocells tant en reurbanitzacions com en noves construccions i hem facilitat la seua oxigenació, deixant d’utilitzar herbicides i permetent el creixement d’herbes i flors. A més, estem fent una selecció acurada de les espècies que es planten”, ha afirmat.
Amb eixes actuacions des de l’Àrea de Medi Ambient es pretén “revertir totes les errades que ens han dut a la situació actual de l’arbrat de la ciutat”, en referència a la preparació deficient dels terrenys de plantació, les pràctiques de plantació errònies o la densitat excessiva d’arbrat en algunes zones, pràctiques que provoquen danys a les arrels dels arbres i comprometen seriosament el seu ancoratge correcte. “Només als jardins del Túria, per exemple, totes estes circumstàncies han facilitat la pèrdua de 118 exemplars per la seua caiguda o abatiment durant el darrer temporal”, ha assenyalat la regidora, qui ha afegit que és totalment contraproduent la convivència d’espècies amb necessitats hídriques molt diferents, com els pins i la gespa, en un mateix espai regat per aspersió, el que suposa un dèficit per a la gespa però, alhora, un excés d’aigua i necessitat de podes intenses per als pins, que desenvolupen copes excessives amb un desplaçament del centre de gravetat natural, amb el risc de caiguda que això comporta.
“Estem conjugant el control de l’arbrat existent i la substitució gradual de les espècies i la millora de les seues condicions de vida per evitar situacions com la que hem viscut en els darrers dies. Tenim espècies plantades tot i tindre unes necessitats hídriques superiors a les que pot satisfer la nostra ciutat en condicions normals. A més, hi ha exemplars en escocells de només un metre quadrat, amb manca de ventilació per l’enduriment de la terra, el que comporta una agressió contínua a l’arbre. I a tot açò s’han afegit esta setmana passada unes condicions meteorològiques molt adverses”, ha explicat Soriano, qui ha reiterat el treball de l’Ajuntament per millorar la situació de l’arbrat a la ciutat, “partint sempre de la premissa de la necessitat de garantir en primer terme la seguretat de la ciutadania”. Durant el temporal, a banda de l’abatiment d’arbres amb un clar perill per a les persones pel risc de caiguda, es van tancar els accessos a diferents trams del riu i als jardins amb tanca i es van mantenir tancats durant els treballs d’estudi dels efectes de la tempesta i els treballs d’abatiment.
“Agraïm el treball de tot el personal de la delegació de Parcs i Jardins així com de l’Organisme Autònom Municipal”, ha declarat per finalitzar Soriano.