Joan Ribó, participa el pròxim divendres i dissabte en el Vaticà en una trobada d’alcaldes proposada pel papa Francesc, sota el lema “Europa: les persones refugiades són germanes nostres”. L’encontre, en el qual participaran una setantena de ciutats d’arreu d’Europa, té previst analitzar la situació dels milions de refugiats al món i donar alternatives a la situació de crisi humanitària.
La cimera començarà divendres, dia 9, quan començaran a intervindre els distints alcaldes i alcaldesses. València figura entre les 7 primeres ciutats, juntament amb Madrid, Roma, Barcelona, Londres, Berlín i Atenes. Així, fins a completar la nòmina completa de ciutats participants, està previst que la trobada s’allargue fins dissabte, quan tindrà lloc una audiència papal amb els alcaldes.
La cimera d’alcaldes, que es desenvoluparà a la Casina Pio IV del Vaticà és una crida d’atenció sobre la situació dels més de 125 milions de persones refugiades en l’actualitat a causa de les guerres i distintes formes de violència, la fam i els desastres naturals, molts d’ells originats per factors humans.
L’alcalde, Joan Ribó, s’ha mostrat satisfet “per la unió de les ciutats a la recerca d’un bé comú, com és l’ajuda a les persones més vulnerables del planeta; aquelles que no tenen més remei que fugir de sa casa”. En este sentit, Ribó ha recordat que esta cimera arranca amb unes “perspectives coincidents amb l’encíclica papal Laudato Si, que mostra les preocupacions per les crisis humanitàries que hui dia pateixen milions de persones”. Joan Ribó també ha destacat l’aposta del Papa Francesc “per pactes universals com l’Acord de París, per a evitar el canvi climàtic, en què moltes ciutats, entre elles València, ja treballem per a fer realitat”.
En la cimera està previst que s’adopten alternatives davant la crisi dels refugiats, que passen per posar fi a la guerra de Síria, atendre com cal a les persones refugiades i garantir el dret d’asil, crear corredors humanitaris, posar fi a les formes d’esclavitud i tracta de persones, implementar programes de despesa social finançats amb el tancament dels paradisos fiscals, i fomentar el desenvolupament econòmic dels països que pateixen la pobresa.
Joan Ribó ha recordat com València ha impulsat en l’últim any diverses propostes per a sensibilitzar i aportar ajuda a la crisi humanitària de les persones refugiades. Així, ha destacat “la solidaritat demostrada pels veïns i veïnes de València, que ràpidament s’implicaren amb el projecte ‘València, ciutat refugi’, fins i tot posant a disposició de les institucions les seues pròpies cases”. També s’ha referit a la iniciativa d’auspiciar les jornades Solimed, en què València es va convertir fa escassos dies “en el centre de debat entre les dos riberes del Mediterrani per a trobar solucions al drama de les persones que fugen de la guerra, la fam i la mort”. A més, Ribó ha destacat “la implicació de la Generalitat per a ajudar a resoldre la situació, front a altres administracions que ha preferit posar traves”.