La Llotja de la Seda celebra 20 anys com a Patrimoni de la Humanitat. El 5 de desembre de l’any 2016, la UNESCO va aprovar la seua declaració com a element arquitectònic i històric patrimonial de tota la humanitat, en virtut dels seus excepcionals característiques.

Amb este motiu, des de la Regidoria de Cultura es vol fer partícip a tota la ciutadania de la commemoració, i continuar acostant a la ciutadania i donant a conéixer els valors d’este important referent històric i cultural de la ciutat. Amb esta intenció, ha anunciat Glòria Tello, al llarg de tota esta setmana, visitants, veïns i veïnes podran acudir a conéixer o a retrobar-se amb la història i l’art en La Llotja de València de manera totalment gratuïta. Les visites seran lliures durant esta setmana de celebració, per tal de facilitar la proximitat de ciutadans i ciutadanes amb l’emblemàtic edifici valencià.

En este context, Tello ha destacat la responsabilitat de les administracions per a protegir, conservar i difondre els elements del patrimoni comú, com en este cas, la Llotja de la Seda. Des de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals s’ha realitzat un esforç específic per a millorar les condicions de conservació de l’immoble: durant l’any 2016 s’han iniciat els tràmits per a restaurar el paviment de la Torre de la Llotja, les obres del qual començarà en els primers mesos de l’any que ve, 2017.

Esta iniciativa se suma a les impulsades en els últims anys, com la restauració de les fusteries de l’edifici, efectuada l’any 2013; o la rehabilitació del pavelló del pati i la seua adequació com a accés d’entrada al conjunt a través del carrer de la Llotja. A més, cal destacar conversió en zona de vianants de l’entorn de l’edifici, en la part recaient a l’església dels Sants Joans, una iniciativa impulsada des de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, i dirigida a reduir l’impacte del trànsit rodat sobre esta joia artística centenària.

De fet, ha recordat Tello, l’article 5 de la Convenció sobre la Protecció del Patrimoni Mundial Cultural i Natural, celebrada a París, en 1972, reconeix l’obligació dels Estats membres de garantir una protecció i una conservació eficaç i posar en valor, el més activament possible, el patrimoni cultural. “En el marc d’estos objectius, esta Corporació considera que la millor manera de celebrar el XX aniversari de la declaració per la UNESCO és invitar a tots els visitants a l’entrada gratuïta durant esta setmana, des del dilluns 5 fins al diumenge 11 de desembre”, ha explicat la regidora.

La declaració de la Llotja de la Seda com a Patrimoni de la Humanitat va destacar la seua qualitat de “exemple totalment excepcional d’un edifici secular en estil gòtic tardà, que il·lustra de manera esplèndida el poder i la riquesa d’una de les grans ciutats mercantils del Mediterrani”. Este reconeixement internacional ha suposat un factor fonamental per a convertir-ho en un dels edificis més visitats d’Espanya, amb més 450.000 visites anuals. I així mateix, ha constituït un factor determinant per a situar a València dins del mapa turístic europeu.