La UNESCO ha acordat per unanimitat que la festa de les Falles siga declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. “Esta decisió–en paraules Joan Ribó- és un premi per a tota la ciutadania de València i per a les ciutats i pobles que celebren les falles i, en especial, per a totes les persones que fan possible esta festa”.

Joan Ribó ha fet estes reflexions en fer-se pública esta concesió, al termini de l’onzena Assemblea que esta organització ha celebrat en la seu de l’ONU, a la capital d’Etiòpia, Addis Abeba, des d’on el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, li ha donat la notícia.

“Este premi suposa un reconeixement de les falles a nivel mundial”, ha manifestat Joan Ribó, qui, al comparéixer davant els mitjans de comunicació “ha destacat el caràcter cultural de la festa fallera”, i ha agraït la tasca “del món faller, dels artistes fallers i tots els professionals que treballen al voltant de esta festa, així com Pere Fuset, i a tots els responsables públics que l’han precedit en el càrrec”.

Per a celebrar que les Falles formen part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat al Saló de Cristall de l’Ajuntament s’han donat cita el President i la Vicepresidenta de la Generalitat, Ximo Puig i Mónica Oltra;  el Conseller de Cultura, Vicent Marzà; la Fallera Major de València, Raquel Alario, i l’Artista Major del Gremi, José Ramón Espuig, acompanyats dels regidors de la Corporació. Tots ells han compartit l’alegria i satisfacció amb els membres de l’equip de Govern Municipal i resta de Corporació.

Per altra banda, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha parlat també “com a fallera”, ha felicitat “a tots els valencians i valencianes i a tota la humanitat perquè acaba de rebre un regal que és una festa, una identitat, un fet cultural extraordinari i grandiós”.

El pròxim diumenge 4 es celebrarà un acte institucional al Palau de la Generalitat i posteriorment un acte popular, amb la Cremà d’eixa falla, a les Torres de Serrans. Prèviament, l’alcalde, el President de la Generalitat i la Fallera Major de València faran una Crida a la Humanitat per a disfrutar de la festa que ja és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.