El complex cultural La Petxina de València serà, a partir del pròxim divendres i fins diumenge 27, la seu d’una trobada europea en què les institucions, la societat civil, i el món acadèmic intentaran coordinar les accions d’acollida i integració de les persones migrants que travessen el Mediterrani, frontera natural entre Europa, Àfrica i l’Orient Mitjà, “que s’ha convertit en la major fossa comuna del planeta”, amb 30.000 persones ofegades des de l’any 2000.

Joan Ribó, ha presentat esta “Trobada Euromediterrània de la Solidaritat amb les Persones Refugiades i Migrants (SOLIMED)”, que organitza l’Ajuntament amb la Generalitat Valenciana i la col·laboració del Grup europarlamentari GUE/NGL, com una oportunitat “per avançar en les polítiques migratòries i humanitàries”, i una acció més per a sensibilitzar a la població “tot i que la societat ho està més que el govern estatal”.

“L’Ajuntament de València no es pot quedar aturat davant de les quasi 15.000 persones que han demanat a Espanya asil i protecció”, ha explicat l’alcalde que s’ha fet ressò de dades de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat. Per això, ha afegit, “també volem aprofitar esta trobada Solimed per a defensar la solidaritat internacional front l’auge dels discursos populistes i polítics xenòfobs, i donar una resposta humanitària a les persones que fugen de conflictes, persecucions o desastres naturals”.

En les jornades, que inaugurarà l’alcalde Joan Ribó, participaran més de 200 invitats i invitades procedents de 18 països euromediterranis: Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, el Regne Unit, Alemanya, Sèrbia, Croàcia, Grècia, Turquia, Síria, el Líban, Jordània, Palestina, Egipte, Tunísia, Algèria i el Marroc. Entre els alcaldes que hi intervindran es troben el de Saragossa, Pedro Santisteve, o el de Cadis, José María González. Entre els representants del món acadèmic estaran el filòsof Javier de Lucas o el politòlog i també filòsof Saim Naïr.

L’alcalde ha presentat la programació de estes jornades (3 conferències, 6 taules de debat, 4 tallers, dels que es pot consultar més a la web www.solimed.info), acompanyat del regidor de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Roberto Jaramillo, i la directora general d’Inclusió Social, Elena Ferrando.