Afavorir un hàbit d’assistència a manifestacions culturals, crear nous públics que siguen consumidors i demandants de la cultura entesa com un dret universal que ha d’arribar a tots els barris de la ciutat, són alguns dels objectius de “Cultura als barris”, una iniciativa de la Regidoria de Cultura presentat hui per Glòria Tello al Cabanyal.

“Cultura als barris” és un projecte que naix de la consciència que la cultura és un dret de totes i tots, i pretén posar-la a l’abast dels nostres veïns i veïnes als carrers i places dels barris de la ciutat”, ha dit Glòria Tello, responsable de l’Àrea de Cultura, en l’acte de presentació celebrat a l’aire lliure, a la plaça de l’Església dels Àngels, al Cabanyal, un dels huit barris de la ciutat que durant huit setmanes, des de final de setembre fins a final de novembre, tots els divendres a la vesprada i els dissabtes, matí i vesprada, s’ompliran de cultura d’accés lliure i gratuït.

El Cabanyal, Campanar, l’Olivereta, Quatre Carreres, Benicalap, la Saïdia, Jesús i Rascanya són els barris inclosos per a oferir esta programació simultània que integra més de cent activitats i en la qual participen més de cinquanta professionals del món del cinema, teatre, circ, poesia i música, lectures teatralitzades, contacontes, endevinalles, titelles, màgia, humor, jocs, balls, mímica i tallers participatius que oferiran els seus espectacles en espais públics.

Glòria Tello ha assenyalat que esta proposta, pressupostada en 207.000 euros, “naix de la consciència del paper de la cultura en la societat”, per a afirmar més tard que “València és una ciutat de barris i a nosaltres ens pareix que això és una sort. Barris que nodrixen i conformen la nostra idiosincràsia, les nostres relacions i la nostra vida quotidiana”.

S’ha referit a “Cultura als barris” com “un dels projectes més potents que hem dissenyat des que vam arribar a l’equip de govern els qui volem que València siga una ciutat de barris, però no de barris de primera i de segona, sinó que tots puguen gaudir dels servicis necessaris i d’una rica oferta cultural”. Ha afegit que en eixa tasca “queda molt per fer perquè, desgraciadament, molts dels nostres barris han patit el maltractament, la desídia, l’abandó i l’oblit dels governants, i per això és necessari fer un gir de 180 graus a eixa realitat i aconseguir una ciutat més democràtica i una ciutadania no discriminada”.

També ha afegit que “Cultura als barris pretén apostar per la gent que es deixa la pell per a oferir-nos cultura i intentar viure d’ella, la qual cosa no és gens senzilla”, i ha expressat la seua gratitud a diferents col·lectius valencians del sector audiovisual, del teatre, del circ i altres àmbits de la cultura que s’han implicat en este projecte. “La cultura als barris només serà un èxit si este projecte arriba a la gent, si permet crear un abans i un després i fer de València una ciutat on barris i cultura van de la mà”.