L’ajuntament de València, des de la regidoria d’Agricultura i Horta i del Consell Agrari Municipal ha posat a disposició dels agricultors dues màquines rotoempacadores per facilitar l’embalat i la recollida de la palla de l’arròs davant el començament de la campanya que es donarà en les pròximes dates.

 L’objectiu de la recollida de la palla és evitar que esta quede en els camps després de la collita de l’arròs provocant la seua descomposició en condicions de manca d’oxigen, el que provoca problemes de putrefacció de l’aigua i insalubritat convertint-se en un greu problema ambiental i social.

Poden sol·licitar el seu ús tots els titulars d’explotacions agràries vinculades al cultiu de l’arròs així com les entitats amb fi agrari com són les “SATs”, cooperatives o “tancats”. La sol·licitud es realitzarà per registre d’entrada a les oficines del Consell Agrari Municipal a l’Edifici de Tabacalera (Tlfn: 96 351 76 92. Correu electrònic: [email protected]) i s’articularà mitjançant un conveni de col·laboració particular. El cost de l’ús d’estes màquines és totalment gratuït, comprometent-se l’usuari a tornar les rotoempacadores en perfecte estat de funcionament, tal qual li va ser lliurada i en el lloc indicat.

El Servici de Guarderia Rural del Consell Agrari Municipal supervisarà i controlarà les cremes que es puguen realitzar en els diferents “tancats” del municipi segons indique l’ordre de la Conselleria d’Agricultura, tot això en funció de com avance la sega de l’arròs per poder realitzar de manera esglaonada la possible crema de rostolls.

Consol Castillo, ha manifestat que “des de l’Ajuntament pensem que s’ha de caminar cap a l’eliminació de la crema de la palla de l’arròs, encara que una situació com l’actual d’emergència haja comportat una altra solució puntual a este tema i per a això com ja es va manifestar en la reunió amb la Conselleria d’Agricultura per part dels seus responsables, s’ha de començar des de ja mateix a buscar les alternatives i posar els mitjans humans i materials que ho facen possible. En un altre ordre de coses des del Consell Agrari Municipal de València ja estem treballant i invertint per donar-li eixida a la palla de l’arròs en altres camps econòmics alternatius”