Isabel Lozano va presentar la setmana passada les dades del Pla d’Intervenció i d’Inserció Sociolaboral en Vivenda Precària en la ciuta tde València i va anunciar les actuacions previstes per als pròxims mesos orientades a millorar la inclusió social i laboral de les persones amb menys recursos.
Entre les iniciatives destaquen la posada en marxa d’un curs becat de capacitació per a jóvens o fer públiques les dades del cens de vivenda precària de la ciutat de València.
Els reptes a curt i mitjà termini, ha explicat Isabel Lozano, passen també per l’ampliació fins a 100, en 2017, del nombre de famílies acollides al programa. Entre estes, ha matisat, també aquelles que, per barreres d’idioma o temors diversos, manifesten reticències a la intervenció. Així mateix, es planteja l’objectiu que els xiquets i xiquetes gitanos estiguen escolaritzats en el seu districte, no en els CAES (centres d’atenció educativa singular), i també incrementar el parc de vivenda municipal. “Actualment disposem de 98 vivendes, una xifra que porta anys estancada”, ha denunciat la regidora, “i enguany hem incorporat quatre noves. Però al llarg de 2017 esta ha d’augmentar, així com la rehabilitació de vivenda buida i el lloguer social”.
Isabel Lozano ha detallat alguns aspectes del centre de vivenda precària i del Programa d’Accés a la Vivenda Municipal corresponents al 2015. Durant el passat any s’ha intervingut amb 77 famílies (d’un total de 306 censades, en 229 vivendes).
Més del 60% de les famílies té nacionalitat espanyola “a pesar del que molta gent puga tindre en l’imaginari”, ha matisat la regidora; mentre que la resta és fonamentalment d’origen romanés. La majoria de les famílies són d’ètnia gitana.
El programa té un pressupost de 203.049 euros anuals, i comprén diferents fases, que van des de l’arreplega de dades del cens fins al reallotjament d’una família.
Al terme de la seua intervenció, Isabel Lozano ha anunciat una jornada de presentació de l’informe de resultats d’este programa per a personal tècnic, administracions, entitats i organismes interessats, que es durà a terme el pròxim mes de setembre. “Volem sistematitzar la realització d’estudis o busques sobre les famílies i persones que es troben en vivendes precàries”, ha conclòs. “Els estudis longitudinals de famílies concretes (seguiment específic al llarg del temps) podria donar informació sobre l’efectivitat de la intervenció realitzada i ajudar a planificar mesures i actuacions futures”.