El Grup Municipal Compromís ha presentat una desena d’al·legacions referides únicament als perjudicis per a la mobilitat que implica la revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) que ha dissenyat el govern municipal del PP. Totes estes al·legacions s’han de sumar a la resta que Compromís presenta per a defensar específicament l’horta, l’agricultura local, etc.
El portaveu de Compromís, Joan Ribó, ha denunciat que la revisió del PGOU no té en compte documents bàsics com el “Llibre Verd de sostenibilitat urbana i local en l’era de la informació” del Ministeri de Medi Ambient de 2012, ni la Llei de Mobilitat de la Comunitat Valenciana (2011), ni el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (2013), ni l’Estratègia Valenciana front al Canvi Climàtic (2013). Tots ells documents d’institucions, algunes de rang superior a l’Ajuntament, que expliciten la necessitat de donar preferència al transport públic front al privat en els municipis. Tanmateix, com afirma Ribó, “esta revisió del PGOU prefereix els fums dels cotxes als desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic, tal i com es demostra amb les infraestructures viàries previstes. De fet, sembla que s’inclouen uns Itineraris de Preferència per a Vianants de cara a la paradeta perquè alhora no es redueix l’espai viari destinat a l’automòbil, amb la qual cosa els itineraris no tenen cap funcionalitat”.
El Grup Municipal Compromís denuncia com se segueixen donant per bones les previsions desfasades dels Estudis de Trànsit, que preveuen un augment en el nombre de desplaçaments de vehicles, i per això justifiquen reserves de sòl per a més autovies, accessos i rondes. Així, Joan Ribó se sent “asombrat perquè s’usen dades i previsions de fa dècades (el mateix Estudi de Trànsit afirma que el model de transport de l’Ajuntament parteix d’enquestes domiciliàries realitzades el 1991), ignorant les dades de l’Estació d’Aforament de trànsit del Ministeri de Foment, ja disponsibles. En elles s’observa com, arran la crisi, any rere any ha caigut el volum de trànsit, però l’Ajuntament s’entesta a dir que al 2016 hi haurà el doble de trànsit a motor que al 2013”.
Cal tindre en compte que este augment del trànsit, a més, es basava en actuacions que no s’han realitzat com el Centre Comiercial i d’Oci de la Font de Sant Lluís, o en el suposat augment exponencial de desplaçaments per l’arribada de l’AVE o el nou Hospital La Fe, que no ha sigut tan gran com s’esperava. D’altra banda, la proposta de revisió del PGOU d’Accés Nord al Port no considera la progressiva adequació de la xarxa ferroviària, l’enfortiment dels nodes logístics i intermodals, ni la millora del Corredor Mediterrani, actuacions totes previstes pel Ministeri de Foment per a descarregar les carreteres. Al mateix temps, preveu una plataforma reservada per al transport públic a Castellar-l’Oliveral, quan seria molt més àgil, ràpid i barat, habilitar una línia d’autobusos no represente cap afecció en esta pedania.
El govern del PP tampoc ha previst els costos que les infraestructures viàries tindran. Com diu Ribó, “a la penúria pressupostària de les institucions, cal afegir, que no es podrà recórrer a fons europeus, ja que per rebre’ls cal complir amb la legislació ambiental i l’aprovació de l’Avaluació Ambiental Estratègica, i ni una cosa ni l’altra s’ha contemplat en la revisió del PGOU. Possiblement perquè destruir l’horta és absolutament incompatible amb cap pla ambiental seriós”.