Compromís ha detectat l’enduriment de les condicions que estableix l’Ajuntament de València perquè qualsevol persona puga empadronar-se. D’esta manera, s’està deixant fora els ciutadans en una situació social i econòmica més precària i vulnerable.
Front a això, la regidora de Compromís, Consol Castillo, presentarà al pròxim Ple del consistori una moció perquè “l’Ajuntament només exigisca la informació marcada per llei: documents d’identitat no necessàriament en vigor, que no calga acreditar que la vivenda on es viu està en perfectes condicions, i que les persones que viuen al carrer puguen empadronar-se en els locals municipals assignats als serveis socials. D’altra manera, l’Ajuntament està condemnant a l’exclusió els col·lectius més vulnerables, una estratègia practicada amb assiduïtat pel PP”.
El Grup Municipal Compromís presetnarà una moció en el pròxim Ple de desembre de l’Ajuntament, per tal que l’administració local només exigisca la documentació estrictament necessària per llei, segons la legislació espanyola. La regidora de Compromís, Consol Castillo, ha denunciat “com l’Ajuntament està exigint una documentació extra que en moltes ocasions no poden aportar els sectors socials més vulnerables, com són les persones sense sostre, les immigrants sense permís de residència, o aquelles que viuen en vivendes sense alguns subministraments bàsics. En comptes de millorar les seues precàries condicions de vida, el PP els entorpeix la possibilitat d’empadronar-se i, per tant, accedir amb normalitat a l’assistència sanitària, a habitatges públics, renda bàsica, ajudes socials, l’escolarització dels xiquets, o el dret de sufragi actiu. L’Ajuntament està condemnant a l’exclusió els col·lectius més vulnerables, una estratègia que ja hem vist practicada amb assiduïtat pel PP en altres àmbits”.
Compromís, a través d’esta moció de Castillo, demana que l’Ajuntament possibilite empadronar-se únicament amb els documentacions que marca la llei: documents d’identitat no necessàriament en vigor, que no calga acreditar que la vivenda on es viu està en perfectes condicions, i que les persones que viuen al carrer puguen empadronar-se en els locals municipals assignats als serveis socials.
En primer lloc, actualment l’Ajuntament exigeix que els documents que acrediten la personalitat del ciutadà que vol accedir al padró estiguen en vigor. Però, tal i com afirma Consol Castillo, “la caducitat d’un DNI, d’una targeta d’autorització de residència, o d’un passaport, no desvirtua la identificació personal”. Tan és així que la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local, i el propi Institut Nacional d’Estadística en una resolució de 1997 eximeixen a qualsevol persona d’haver de presentar cap documentació necessàriament en vigor.
En segon lloc, i pel que fa a l’ocupació de la vivenda, l’equip de govern exigeix l’escriptura o la còpia simple de l’habitatge, un rebut d’aigua, llum, gas o telèfon, o un contracte d’arrendament: fórmules que a més, com diu Castillo, “necessiten de la concurrència del propietari de la vivenda”. Tanmateix, la Llei de Bases del Règim Local, novament, només preveu la presentació de tots estos documents únicament quan s’haja de comprovar la identitat de les persones, i fins i tot deixa la possibilitat que no s’haja de demanar obligatòriament.
Vols escoltar la regidora Consol Castillo demanant facilitar les condicions d’empadronament perquè les persones més vulnerables puguen accedir a les prestacions socials bàsiques? Dóna-li al Play!