Els múltiples solars sense urbanitzar que hi ha per tot arreu de València es converteixen en veritables fangars amb les primeres pluges. Compromís torna a denunciar esta situació i reclama a l’Ajuntament que actue sobre els terrenys públics, i també obligant als propietaris dels solars privats a complir les ordenances municipals.
El portaveu de Compromís, Joan Ribó, proposa “habilitar els solars com a parcs, horts urbans, jardins comunitaris o zones d’aparcament provisional perquè estos terrenys tinguen un ús útil, i no es convertisquen en un gran toll d’aigua, que pot arribar a ser perillós per a les persones, pel risc de caiguda”.
Un any més, amb les pluges de la tardor, tots els barris de la ciutat observen com de nou els múltiples solars s’omplin d’aigua i es converteixen en un autèntic fangar. Una situació que no és novedosa, i que el Grup Municipal Compromís ha denunciat en múltiples ocasions, tal i com explica el portaveu Joan Ribó: “els veïns estan farts d’haver d’esquivar tolls d’aigua, o de no poder passar per determinats accessos quan plou. El mapa dels solars s’escampa per tot València, sense que l’equip de govern municipal moga un dit per adecentar-los. Des de Compromís tenim propostes per a millorar esta situació. En primer lloc, l’Ajuntament ha de fer complir l’ordenança de neteja urbana tant en els terrenys públics, com en els privats, tancant quan calga les zones per urbanitzar. L’alternativa que oferim, en segon lloc, passa per condicionar eixos solars perquè es convertisquen, encara que siga de manera provisional, en zones d’aparcament o en parcs que puguen ser aprofitats pels veïns. Fins i tot hem proposat en més d’una ocasió que les associacions de veïns puguen fer horts urbans, mitjançant un reglament específic de solars; una proposta rebutjada pel PP”.
La lamentable situació dels solars plana per tots els barris de la ciutat, i Compromís ho ha denunciat en cada cas. Així, continua Ribó, “no és propi d’una ciutat europea del segle XXI trobar-nos amb extensions de terreny abandonades que es converteixen en focus d’insalubritat per l’acumulació de fems i l’arribada de rates, i que fins i tot pot ocasionar alguna caiguda de les persones”. Fa 30 anys que els solars de la Malva-rosa esperen a ser reconvertits en parcs sense cap èxit; amb les pluges els fangars es reprodueixen als barris de Russafa o Patraix, i a Malilla –tal i com mostrem en les fotos que adjuntem d’exemple- els solars estan fins i tot al voltant de centres escolars. I així succeeix en tots els barris de la ciutat.
Vols escoltar Joan Ribó denunciant el fangar en què es converteix València amb les pluges? Dóna-li al Play!
Vols llegir la moció de Compromís demanant l’ús de solars per a la ciutdania? Ací pots fer-ho!