El Grup Municipal Compromís ha presentat un seguit d’esmenes al projecte de reglament de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de València. Entre elles destaca recuperar la figura d’Arxiver Major de la ciutat, i que tots els materials de referència estiguen a l’abast dels investigadors per tal de dinamitzar la institució i dotar-la d’eines que projecten la seua importància. També es reclama regular i facilitar les donacions.
La regidora de Compromís Consol Castillo estima “totalment convenient apostar per l’Arxiu Municipal, que compta amb exemplars d’un alt valor històric com el Llibre dels Furs o el Llibre del Consolat de Mar, i que l’equip de govern local ha tingut oblidat durant anys. Les senyes d’identitat es fomenten posant en valor la nostra història, no amagant-la o distorsionant-la”.
Compromís ha presentat un total d’onze esmenes al projecte de reglament de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de València, per tal que s’incloguen les millores que esta institució necessita per al seu òptim funcionament. Així el Grup Municipal aposta per recuperar la figura d’Arxiver Major que han dut a terme especialistes de rellevància com Almela i Vives, Santiago Bru i Vidal, o Encarnació Furió. Segons apunta la regidora Consol Castillo, “el treball dels tècnics que treballen en esta institució hauria d’estar sota la responsabilitat d’un Arxiver Major, i que la Comissió de Valoració dels documents estiga a càrrec d’un especialista en Història Contemporània i un altre en Gestió de Serveis d’Arxiu. Cal també facilitar el treball diari dels investigadors i posar al seu abast els documents de referència recopilats. En definitiva, cal canviar la concepció de ‘magatzem’ que l’equip de govern vol donar a l’Arxiu Municipal per una aposta clara que pose en valor una institució que compta amb exemplars d’un alt valor històric, com el Llibre dels Furs, el Llibre del Consolat de Mar, el llibre del Mostassaf o documents com la lletra de canvi: uns veritables tresors. Les senyes d’identitat es fomenten posant en valor la nostra història, no amagant-la o distorsionant-la”.
Compromís també reclama que tots els materials de referència estiguen a l’abast dels investigadors, i que se’ls facilite la manera de fer còpies, de manera que es dinamitze la institució. Alhora, hauria de ser prescriptiu que, quan un especialista publica investigacions en què s’han usat fons facilitats per l’Arxiu Municipal, esta institució tinga el dret de rebre dos còpies de la publicació. Les esmenes que presenta Compromís són, com afirma Castillo, “fonamentals i totalment lògiques, que no entenem com encara no s’han posat en funcionament. Apostem perquè l’Arxiu puga ampliar-se amb la documentació històrica de caràcter urbanístic de la ciutat, així com la relativa al Cementeri Municipal. Finalment, cal que d’una vegada per totes es normalitze amb una regulació lògica i clara la manera com es fan les donacions a l’Arxiu. Hem de potenciar esta manera d’augmentar el patrimoni dels valencians, amb una institució creïble per als especialistes i el conjunt de la ciutadania”.
Vols escoltar la regidora Consol Castillo demanant la recuperació de l’Arxiver Major? Dóna-li al Play!