· Pilar Soriano, regidora de Compromís, ha sigut l’única en abstindre’s en la votació de l’informe.
· Pilar Soriano considera deficient el funcionament pel qual es regeix la comissió de queixes i suggeriments, ja que este òrgan considera mers suggeriments el que en realitat són queixes i denúncies dels ciutadans i perquè la comissió no garantix el dret de la ciutadania davant les actuacions de l’Ajuntament, tal i com estableix l’article 21 del Reglament de Participació Ciutadana.
Compromís ha denunciat les mancances que hi ha en l’informe que recull les queixes presentades per la ciutadania a l’Ajuntament durant l’any 2013 (tant per via web com per registre d’entrada, presencial o telemàticament).
L’informe ha estat facilitat per l’equip de govern en la comissió de suggeriments i reclamacions celebrada hui i en ell s’estableix per a cada suggeriment presentat a través de la bústia de suggeriments de la web de l’Ajuntament[1] un número, així com el departament al que correspondria la seua solució; també se li assigna un tema, un subtema, el districte i el barri, però en cap moment i, això és el què és greu, es posa si s’ha fet cas o no al suggeriment ni quina és l’acció, si és que se n’ha fet alguna, que s’ha dut a terme per pal·liar el problema denunciat. “Amb aquesta informació és impossible saber si l’Ajuntament ha actuat de manera adequada amb el ciutadà o ciutadana que fa aquest suggeriment”, ha declarat la regidora de Compromís Pilar Soriano.
Per una altra banda, respecte a les reclamacions que fan els ciutadans via registre d’entrada o de manera telemàtica (a través de la seu electrònica) l’única informació que s’aporta a l’informe sobre que ja estan tancades (és a dir, ja resoltes) per part de l’Ajuntament són frases vagues que no permeten distingir de nou si l’Ajuntament ha actuat a favor del ciutadà o no, i per quin motiu. En molts casos l’Ajuntament simplement estableix com a resolució de la reclamació “Donat per assabentat”. “Però això què significa, que li donen la raó al ciutadà o ciutadana o que no li la donen? I en base a què exactament? És impossible saber-ho”, ha declarat la regidora de la coalició d’esquerres, valencianista i ecologista.
A més, totes aquelles incidències tramitades a través de la web que no es fan amb la signatura digital són considerades automàticament com a suggeriments[2] i no com a reclamacions, i això dóna lloc a situacions absurdes com considerar un suggeriment la denúncia d’una dona que demanava la poda de les branques dels tarongers del seu carrer perquè li ratllen el cotxe cada vegada que el treu del garatge, ja que fa mesos que no poden i les branques arriben quasi al terra.
En eixe sentit, Compromís ha anat presentat una sèrie de propostes durant esta legislatura amb l’objectiu de millorar el funcionament de la comissió i fer-la més democràtica, així com millorar els informes que es presenten per part de l’Oficina. Totes han estat rebutjades pel partit Popular, que només vol passar l’expedient sense creure’s gens ni miqueta el sistema de reclamacions i suggeriments.
Concretament reclamàvem en una primer a moció que s’incloguera a l’informe anual les accions dutes a terme per l’Ajuntament en cas d’acceptar el suggeriment o la reclamació. En un altra moció, reclamàvem la disponibilitat dels expedients per als regidors abans de les sessions, com ocorre en la resta de comissions. També presentàrem una moció per a que es realitzaren enquestes de satisfacció a la ciutadania sobre la qualitat del servei. Així mateix, presentàrem una moció on proposàrem la creació de la Sindicatura de Greuges, per defensar el ciutadà davant l’administració local.
Totes elles han sigut rebutjades pel PP. Des de Compromís tanmateix, seguirem denunciant aquesta situació i proposant noves mesures per garantir el dret de la ciutadania davant de l’administració local.
Escolta l’àudio: Pilar Soriano