El ministre de Justícia espanyol ha presentat una nova llei de l’avortament, en la què manifesta un clar retrocés en molts aspectes, i limita la capacitat de decisió de les dones sobre el seu cos i la seua vida.

 
Amb aquesta llei, s’augmentaran les desigualtats socials amb la desaparició del dret de la dona a decidir sobre el seu propi cos, ja que, qui s’ho puga permetre viatjarà l’estranger per avortar i, qui no, recorrerà a avortaments il·legals, en alguns casos practicats per personal no sanitari, amb els corresponents riscos per a la vida de la dona que s’hi sotmet.
A l’augment d’avortaments il·legals, també hi contribuirà la necessitat d’autorització per part dels pares en casos de menors d’edat, que hi podrien recórrer per por a greus conflictes familiars com matrimonis forçat, abandonament dels estudis, violència domèstica…

 
L’eliminació de l’avortament en cas de malformació fetal, obligarà a nàixer xiquets amb greus patologies que necessitaran de múltiples intervencions quirúrgiques i ingressos hospitalaris i amb freqüència viuran poc de temps i amb mala qualitat de vida, condemnant així moltes famílies al patiment -més encara amb les retallades a la dependència- i fins i tot en patologies fetals incompatibles amb la vida s’haurà de demostrar un risc per a la mare, obligant, en cas contrari, a dur a terme un embaràs sabent que el nounat no sobreviurà.

 

A tot això, s’hi afegeix una complicació i dificultat en els tràmits d’avortament obligant a una recerca d’informes mèdics i de centres sanitaris, allargant una situació no molt agradable d’afrontar, i en molts casos amb risc de passar els terminis legals establerts. A més, es limita a les dones la capacitat de prendre les seues decisions, ja que dependran d’informes d’especialistes, que poden mostrar-se reticents a fer-los per les conseqüències legals que puguen derivar-se.

 

 

Des de Joves amb Compromís trobem que aquesta llei retrògrada atempta greument contra els drets conquerits per la societat i, particularment, per les dones, col·locant-les en una situació de desprotecció i de manca de decisió sobre la seua pròpia vida i el seu propi cos. A més, volem denunciar que aquestes mesures no reduiran el nombre d’interrupcions de l’embaràs, però si augmentaran les complicacions derivades, i per tot això exigim:

 
– Implementació i millora dels centres de planificació familiar, i campanyes a escoles i instituts, amb accés a informació i mètodes anticonceptius per reduir al mínim el nombre d’embarassos no desitjats.
– Dret de la dona a decidir sobre el seu cos, per voluntat únicament de la dona que és qui s’hi ha de sotmetre.
– Facilitat i rapidesa en les interrupcions de l’embaràs per minimitzar els riscos per a la salut i la càrrega emocional.
– Interrupció de l’embaràs en qualsevol setmana de gestació en patologies incompatibles amb la vida , malalties greus, i en els casos en que la continuació de l’embaràs supose un risc per a la vida de la mare.