Castillo: “l'Ajuntament no té competència per sancionar la prostitució a la via pública, els ajuntaments han de basar-se en una llei de rang superior per sancionar en el seu terme municipal. La prostitució no és il·legal a Espanya”
La regidora del Grup Municipal Compromís, Consol Castillo, ha informat que Compromís ha sol·licitat la retirada de la proposta d'ordenança de prostitució a través d’una única esmena, per entendre que és una ordenança innecessària que no solucionarà el problema de la convivència als carrers de València, per continudre un llenguatge antic, profundament reaccionari i, sobretot, per entendre que l’Ajuntament de València no té competència per sancionar la prostituciói a la via pública.
La regidora de Compromís ha explicat que “l'ordenança usa un llenguatge antic, profundament reaccionari i recorda a la "llei de vagos y maleantes". Castillo ha criticat el fet que en el seu redactat hi hagen frases com "Se prohíben las conductas, que bajo apariencia de prostitución, obstaculicen o impidan el libre tránsito de los ciudadanos por los espacios públicos [...]" i s’ha preguntat qui determinarà el que és un "bajo apariencia de prostitución". “Una excusa que obri la porta a una arbitrarietat molt preocupant per part de l'administració”, ha destacat la regidora de Compromís.
D’altra banda, Castillo ha assenyalat que no és necessària una ordenança de prostitució perquè no solucionarà el problema de convivència a la via pública. “L'experiència fallida de les ordenances de Madrid i Barcelona ho corrobora. Les ordenances de prostitució només fan més difícil la vida de les dones que exerceixen la prostitució, sense solucionar el problema de fons”.
Castillo ha explicat que l'ordenança obri la possibilitat de sancionar a les persones que exerceixen la prostitució a la via pública. Tot i que en l’ordenança es recull que les persones que exerceixen la prostitució no podran ser sancionades (Art 3.2), també es contempla que estaran cometent una infracció (Article 3: punt 1.1.1, 1.2.1 i 1.3.1 l'oferiment de serveis sexuals remunerats a la via pública. En conseqüència, un agent de l'autoritat podrà denunciar-les per desobediència si no atenen les seues ordres d'abandonar l'activitat (Article 5, punt 1). En conclusió, per a Compromís, les dones que exerceixen la prostitució s'arrisquen a una sanció per desobediència i per tant, qui diga que no poden ser sancionades no està dient la veritat.
Des de Compromís pensem que “l'Ajuntament no té competència per sancionar la prostitució a la via pública, ja que com molt bé diu la jurisprudència, els ajuntaments han de basar-se en una llei de rang superior per sancionar en el seu terme municipal. La prostitució no és il·legal a l'Estat espanyol i no hi ha cap llei que la prohibisca”.
Castillo ha conclòs que “des d'una òptica progressista és impossible donar suport a esta ordenança repressora, que no solucionarà cap dels reptes plantejats, farà la vida més difícil a les dones que exerceixen la prostitució perquè hauran d'amagar-se encara més per negociar el servei sexual, amb més probabilitats d'agressions i obri la porta a denunciar a les dones per desobediència a l'autoritat i en tot cas, només traslladarà el problema d'un lloc a un altre de la ciutat.