Castillo: “El PP s’ha oposat també a la retirada de subvencions a la Casa Cuna Santa Isabel mentre no col·labore amb la justícia. El PSOE s’ha abstingut en aquest punt. Esquerra Unida ha donat suport a la moció de Compromís”

La regidora del Grup Municipal Compromís, Consol Castillo, ha informat que el Grup Municipal Popular i el Grup Municipal Socialista han votat en contra de la proposta de Compromís per a  que l’Ajuntament de València deixe de subvencionar a Lo Rat Penat en tant que no complica les obligacions derivades de l’article 5 de la llei de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua de setembre de 1998.

D’altra banda, el Partit Popular s’ha oposat a la proposta de Compromís per a què l’Ajuntament deixe de subvencionar a Las Siervas de la Pasió, que gestionen la Casa Cuna, en tant que no faciliten els seus arxius a la Justícia i donen la informació que corresponga als interessats en aquest assumpte. El PSOE s’ha abstingut en aquest punt. Esquerra Unida ha donat suport a les dues peticions de Compromís.

Castillo ha explicat que “tots els ajuntaments tenen com a primera missió ser model en el compliment de la llei i en la col·laboració amb la Justícia. Tenint açò com a prèvia del nostre modus d’actuació, des del Compromís no entenem com des de l’Ajuntament es continua des de fa ja massa anys subvencionant a dues institucions que, per un motiu o per altre, contravenen la legalitat i el deure de col·laborar amb la justicia.

En el cas de Lo Rat Penat, ha explicat Castillo, aquesta entitat ha rebut subvencions per part d’aquest Ajuntament des de fa molts anys, però és a partir de l’aprovació de la llei 7/1998 de 16 de setembre, de Creació de l’Acadèmia Valenciana de la llengua, quan el nostre grup interpreta que una institució pública com és l’Ajuntament no pot subvencionar un organisme que sistemàticament incompleix l’esmentada Llei, ja que segons consta en el seu article 5 “les decisions de l’AVL, en l’exercici de les funcions que li corresponen, hauran de ser observades per totes les institucions de la Generalitat, pels poders públics, per la resta d’Administracions Públiques, el sistema Educatiu, i els mitjans de comunicació, les entitats, els organismes i empreses, de titularitat pública o que compten amb finançament públic”.

Aquesta entitat que incompleix la normativa lingüística aprovada per l’AVL de forma sistemàtica ha rebut en concepte de subvencions diverses des de 1998 un total de 1.548.381,31 euros, ha informat Castillo.

D’altra banda, la Congregació de Siervas de la Pasión, ordre que gestiona la Casa Cuna Santa Isabel, ha rebut des de l’any 1992 d’aquest Ajuntament 459.583,24 euros. Davant aquestes ajudes, Compromís ha volgut posar de manifest que és de tot punt injustificable que es subvencione des d’aquest Ajuntament a una entitat que es nega sistemàticament a col·laborar amb la justícia. Des de novembre de 2012, el Jutjat de Primera Instància ha dictat un auto en què reconeix el dret a saber els orígens biològics d’aquelles persones, xiquets furtats o donats en adopció  que reclamen saber la seua paternitat. Davant aquesta demanda d’informació que és fins i tot anterior a l’auto, l’esmentada congregació s’ha negat a facilitar informació.