Què està passant? –s’ha preguntat Ribó. L’explicació és molt senzilla. “La política de Barberà de tenir llum per a “llegir un diari a la nit en una cantonada”, de tenir més llum que ningú
El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha votat en contra del segon reconeixement extrajudicial de crèdits de 2013 per valor de 9’3 milions d’euros en la Comissió d’Hisenda, ja que “ho considerem una pèssima pràctica en la gestió pressupostària de l’ajuntament”.
Ribó ha explicat que “un dels motius fonamentals d’aquest vot negatiu és l’exagerada i excessiva despesa d’enllumenament públic. En el reconeixement d’avui, 3 milions d’€ són per a factures per a l’enllumenat pública. Més de la meitat del total de la despesa corrent d’aquest reconeixement extrajudicial. Si això ho ajuntem amb els 3’69 milions reconeguts en gener, també extrajudicialment, la situació de la partida pressupostària és molt alarmant. Segons totes els càlculs, la previsió pressupostària per a 2013 s’esgotarà en estiu i caldrà carregar les factures de llum al pressupost de 2014”.
Compromís ha mostrat la seua alarma davant aquesta situació fruit del malbaratament i la contaminació lumínica de València. Tots els anys es passen quantitats milionàries al pressupost de l’any següent per este concepte. Així, segons Ribó, en 2009 es pagaren factures d’anys anteriors per valor de 9’7 milions, en 2010 per valor de 4’4 milions, en 2011 la xifra pujà fins a 16’6 milions, en 2012 fou de 8’9 milions i en 2013 ja en duem 6’7 milions d’euros. Unes quantitats totalment desmesurades sobretot si tenim en compte que en 2013 s’han pressupostat 11’6 milions.
Què està passant? –s’ha preguntat Ribó. L’explicació és molt senzilla. “La política de Barberà de tenir llum per a “llegir un diari a la nit en una cantonada”, de tenir més llum que ningú, ens ha dut a uns consums que dupliquen com a mínim el consum en Kwh per càpita de la majoria de grans ciutats espanyoles i tripliquen, com a mínim, el consum de les ciutats europees. A més de contaminar i generar problemes a ciutadans i al medi ambient de la ciutat, cal pagar-ho i les factures de llum es converteixen en un forat negre per a tota la hisenda municipal”.
El pitjor és que no hi ha voluntat seriosa de rectificació. El intent plantejat depresa i corrent de posar leds (amb un consum molt menor) mitjançant un estrany i sospitós acord amb la Diputació no sembla haver fructificat sobretot perquè cap tècnic ha volgut signar un informe positiu que ho permetera donats els problemes de caràcter mediambiental i tècnic que genera la introducció sense planificació ni control d’aquestes fonts de llum.
Algun dia l’ajuntament de València haurà de fer un pla d’estalvi i eficiència energètica en el tema de l’enllumenat públic que ens duga a consums equiparables a nivell espanyol i europeu. En paraules de Ribó “no podem continuar sent un dels punts del món amb més intensitat lluminosa (només superats per Dubai i Las Vegas) segons les fotos nocturnes dels satèl·lits artificials. Només serveix per a col·locar-nos en el mapa del malbaratament, en l’exemple de com no s’han de fer les coses. Caldrà fer-ho el més prompte possible, és imprescindible fer-ho a nivell econòmic. Però tenim la sospita que el govern actual no sap fer-ho, no té cap interès en fer-ho seriosament i a més, va contra la seua forma de ser i pensar”. Ells continuen pensant en “serà per diners”. Haurem de fer-ho els que no pensem així.