Ribó: “El pressupost municipal contempla unes transferències de l’Estat en el Fons Complementari de Finançament (FCF) de 300’54 milions, quantitat que suposa respecte enguany un creixement del 25’4 %, 59’5 milions d’euros de més que en 2012”
El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha criticat durament els Pressupostos Municipals per a l’any 2013 per entendre que venen llastrats per tres aspectes fonamentals: “l’elevat deute de l’ajuntament, la política de retalls que imposa el govern de Rajoy i la renúncia de l’equip de Rita Barberà d’obtenir recursos a partir d’imposicions a aquells que més tenen com són els bancs i entitats financeres i els sectors amb més diners de la societat”. El resultat és, per tant, nefast. Segons Ribó, “congelació i retalls dels recursos dedicats a serveis bàsics i pràcticament nul·la inversió nova en la ciutat”.
En aquest sentit, el pressupost dedica 120 milions d’euros a pagar deute, 41’4 milions per a interessos i 78’7 per a amortitzacions de capital. “Suposa el 16’4% del total del pressupost”. Si tot funciona com cal, a finals de 2013, tindrem un deute de 875’4 milions d’euros que suposa un 122’65% de deute. Un percentatge escandalós que reflecteix clarament que el deute continuarà estrangulant València durant molts anys a causa dels excessos realitzats pel govern del PP els anys anteriors, segons ha senyalat Ribó.
En el capítol d’ingressos criden l’atenció dos aspectes. En primer lloc, la renúncia del govern de la Sra. Barberá d’aplicar taxes o impostos a aquells que més tenen: Així es renúncia a aplicar una taxa als bancs i entitats financeres per la instal·lació de caixers automàtics en el carrer com fan molts ajuntaments de tots els colors en Espanya. Amb aquesta taxa s’haguera pogut obtenir al voltant de 170.000 euros, molt més que moltes altres taxes actualment vigents. Ens sembla incomprensible que es tinga por o peresa d’aplicar aquesta taxa precisament als bancs, els primers responsables de la crisi que patim, en paraules del portaveu de Compromís.
D’altra banda, segons Joan Ribó, “el pressupost conté dades difícilment explicables. Així contempla unes transferències de l’Estat en el Fons Complementari de Finançament (FCF) de 300’54 milions d’euros, quantitat que suposa respecte a enguany un creixement del 25’4 %, 59’5 milions d’euros de més que en 2012. Aquesta data és precisament la que fa créixer el pressupost d’enguany de forma significativa. Però és, només, una suposició que no està recolzada en un creixement similar de cap partida dels pressupostos generals de l’estat i què, per tant, presumiblement no es va a complir. En conseqüència, el creixement dels ingressos respecte a 2012 de15’5 milions d’euros és fruit d’una suposició no fundada en cap data dels PGE actualment en fase de discussió. És a dir, el creixement del 2’2% respecte a l’any anterior és fruit d’una suposició que és més un bon desig que una realitat.
Les conseqüències d’un pressupost restrictiu són nefastes. “Molts dels serveis bàsics es queden amb la partida congelada com és el cas de la neteja dels carrers o poda i jardineria”. Cal cridar l’atenció que mantenir la mateixa quantitat que l’any 2012 suposa disposar de menys recursos reals per l’augment de l’IVA i de la inflació (ja en el 3’6%). Per tant, en la realitat disminueixen els recursos dedicats a estos serveis en un 7% aproximadament. Des de Compromís ens preguntem com quedarà la neteja, la poda, les plagues de rates etc. en 2013 si amb un 7% més de recursos en 2012 han estat com tots els valencians sabem que han estat.
Pel que respecta a les inversions per a 2013 aquestes són raquítiques: 32’25 milions d’euros. Un percentatge del 4’4% del pressupost del quals 8’7 milions es dediquen a pagar un pont ja realitzat (pont de Fusta), 1 milió per a continuar comprant cases en el Cabanyal malgrat la situació jurídica, 10’6 milions per a cicle integral de l’aigua, 3’3 milions per a bombers i emergències. Per a millorar els serveis en els barris pràcticament ni un gallet.