Ribó: “El Museu de Belles Arts San Pius V de València s’ha quedat sense partida pressupostària i, per tant, no hi ha cap inversió en la quinta fase d’ampliació del museu”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha informat que en el ple ordinari de demà proposarà que l’Ajuntament de València manifeste la seua disconformitat amb els Pressupostos Generals de l’Estat i sol·licite al President del Govern Espanyol que la inversió prevista per al territori valencià i en la ciutat de València s’adeqüe tant a la nostra població com a la nostra aportació al PIB estatal, per acabar d’aquesta manera amb la discriminació en les inversions al territori valencià i en la ciutat de València que els Pressupostos Generals de l’Estat arrosseguen des de fa anys.

Segons Ribó, “els Pressupostos Generals de l’Estat per a l‘any 2013 han suposat una reducció del 35,1% respecte a l’any anterior, però del 57,5% si considerem els de l’any 2011. Això, en termes absoluts, suposa únicament una inversió de 654 milions d’euros que es destinaran al País Valencià”.

Si per a l’any 2012, les inversions en el País Valencià van suposar una reducció de la inversió estatal que ens van situar un 43% per baix de la mitjana estatal, amb 201 € per habitant, la previsió per a l‘any 2013 genera un greuge comparatiu realment insuportable, contemplant una inversió per habitant en el territori valencià que passarà a ser només de 127,9 €.  En la província de València la inversió per habitant encara baixa més fins a 112’70 €. Cal tindre en compte que la mitjana espanyola és de 225,5 €, i que, per exemple, en els pressupostos de 2013, cada ciutadà/na de Galícia rebrà 468,3€ i els de Castilla-León 620,3 €.

El portaveu de Compromís ha assenyalat que “tenint en compte que la població valenciana representa el 10,80 % del total, i que el nostre PIB fou del 102.941.902 € (9,60% del tota de l’Estat), queda clar que el nostre territori queda clarament perjudicat en els comptes de l’Estat per al 2013, atès que de cap manera es corresponen les inversions amb la nostra població ni amb la nostra aportació al PIB de l’estat”.

Ribó ha explicat que “són molts els elements d’aquest retall pressupostari que afecten directament a la ciutat de València. El Museu de Belles Arts San Pius V de València s’ha quedat sense partida pressupostària i, per tant, no hi ha cap inversió en la quinta fase d’ampliació del museu. Enguany disposava d’una consignació de 691.810 €. El Palau de les Arts contarà amb una consignació de 423.230 €, la meitat que l’any passat. El Teatre Real de Madrid gaudirà de 8.7 milions i el Liceu de Barcelona de 6.8 milions per mantenir unes activitats culturals semblants al Palau de les Arts valencià. Tampoc té cap consignació el Museu de Ceràmica. Ens hem d’alegrar la sensibilitat del Ministeri davant la restauració de la Catedral que té una consignació de 77.000 €.

A nivell de transports la situació és encara pitjor, segons Ribó, ja que el tercer carril del corredor mediterrani es retarda fins a 2017. L’estació central, el Parc Central i el túnel de l’AVE continuen sense terminis mentre avança l’AVE cap a Galícia i la cornisa cantàbrica. El tercer carril de la A-3 de València a Buñol hauria d’estar finalitzat ja i es retarden quatre anys. D’ajudes per a les noves línies de metro com la T-2 res de res.

Finalment, amb la que està caient en el Saler amb el vaixells varats en la seua platja, la partida de regeneració de platges valencianes quasi desapareix al caure la seua dotació un 61%. Ens preguntem com s’afrontarà la regeneració de la platja del Saler i qui la pagarà?-