Un nou impuls al turisme de València: renovar-se o morir

Durant els últims anys el turisme a València ha crescut de manera molt important, tant per pel foment dels grans esdeveniments com pel gran augment de vols de baix cost. Prova d´això és que el nombre de visitants ha passat d´1.124.441 el 2004 a 1.547.727 de 2010 (un creixement de 38% en 5 anys). València és a més, una ciutat capdavantera en la formació de professionals de la gestió turística i hotelera, i és el sector més important de la nostra economia. Ara bé, aquest sector pot començar a perillar si no fem les coses bé i pensant en una estratègia de futur. El model de grans esdeveniments està a punt d´acabar per la gravíssima crisi econòmica que pateix la nostra ciutat, en molta part deguda a les nefastes polítiques econòmiques del Partit Popular, partit, no ho oblidem, que porta governant la nostra ciutat més de 20 anys.

Com ha estat el creixement turístic a la nostra ciutat? Si mirem l´oferta hotelera, hi ha hagut un augment importantíssim de places hoteleres de gama alta (4 i 5 estrelles). De fet, el 87% de totes les places noves entre 2004 i 2010 ha estat d´aquestes categories. D´altra banda, s´ha disparat el nombre de places jude Youth Hostels (998 places). Açò ha provocat alguns desequilibris ja que a les primeres només poden accedir persones i famílies amb ingressos elevats mentre que a les segones són per a joves, que en general tenen un nivell adquisitiu bastant baix. El model de turisme d´esdeveniments corre risc d´esgotament. L´estratègia doncs, ha de passar per una reformulació del sector que evite l´excessiva especialització, que aposte per la sostenibilitat, que constituïsca un element sòlid del nou model productiu per superar la crisi econòmica i que incorpore elements innovadors de gestió i de màrqueting.

València compta amb molts elements d´un valor turístic incalculable que es troben molt infravalorats per l´actual equip de govern. Elements que són nostres i que no es poden trobar a cap altre lloc del món com són la Catedral, els centres històrics de Ciutat Vella, Patraix, Campanar, Benimaclet, el Cabanyal, Russafa, l´horta de València i el seu patrimoni hidràulic, el Tribunal de les Aigües, el vell llit del riu Túria hui en dia convertit en uns dels més grans jardins urbans d´Europa, el parc natural de l´Albufera, el parc fluvial del Túria, les nostres platges, la processó del Corpus o altres elements històrics com La Gallera o el Trinquet de Pelai.

Què està fent l´equip de govern per promocionar aquests elements? La resposta no pot ser més clara i desoladora: Res. Un territori com el nostre, tan ric i amb tanta història no pot quedar amagat en les polítiques turístiques. Ens hi juguem molt ara, en una ciutat amb més de 80.000 aturats. No podem deixar escapar cap oportunitat per atraure un sector turístic en creixement. Des de Compromís reclamem una aposta municipal activa per satisfer la demanda potencial de turisme cultural, d´esports, de caire familiar i d´aire lliure. Un turisme respectuós amb el medi ambient i interessat en la realitat del territori i la nostra cultura.

Joan Ribó i Canut. Portaveu de Compromís. Article d’opinió publicat al Levante-EMV l’1 de setembre de 2012.

Arxivat en: Ajuntament, Article d'opinió, Economia i Ocupació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *