Joan Ribó presenta les propostes de sostenibilitat i energia amb el tancament de la nuclear de Cofrents com a prioritat per a València
El candidat a l’alcaldia de València per la Coalició Compromís, Joan Ribó, ha presentat, aquest matí, en roda de premsa una bateria de propostes per a què València deixe de ser, en la propera legislatura, la Capital Europea de la Contaminació Lumínica.
Ribó ha assenyalat que València té un repte a la vista per millorar l’eficiència del consum energètic durant la nit. “València –ha assenyalat Joan Ribó– és la capital europea de la contaminació lumínica. En això sí que som líders, “campions com diria Camps”. Mentre els valencians gastem 127Kv anuals per habitant, els madrilenys n’usen sols 67, un poc més de la meitat, i els barcelonins, 54, molt per baix de la meitat que València.
Això, segons Ribó, indica que València malbarata, fins a extrems inexplicables, un munt d’energia. Davant això, el candidat del Compromís ha llançat diverses iniciatives, d’immediata aplicació, com la d’apagar lluminàries. “Hi ha carrers amb un excés de llum, que no sols molesta els veïns sinó també als conductors dels cotxes”. La segona, “València ha de deixar d’il·luminar el cel. Els valencians caminem per terra. Amb només tapar totes les lluminàries esfèriques, estalviaríem i augmentaríem el rendiment de les lluminàries. De pas, ens evitaria els deutes de 12 milions d’euros de consum elèctric”.
Ribó també ha lamentat que “cap centre esportiu de l’Ajuntament no tinga plaques solars destinades a aigua sanitària calenta. Això, que és norma en Alemanya però també en Turquia, és una feina que cal portar a terme en València, com també la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en totes les teulades de titularitat municipal. Cap teulada municipal, exceptuant la del Palau de Congressos, en té, de plaques fotovoltaiques”. Per acabar en aquest punt, Ribó ha posat com a exemple el cas de Navarra, on en breu el 100% de l’electricitat que produeixen serà verda i tenen un atur del 10%, quan en València estem a la cua de les energies verdes i tenim, sols en la ciutat, 60.000 aturats.
Finalment, Joan Ribó ha assenyalat que, per a què València siga realment sostenible, cal tancar ja la central nuclear de Cofrents. “València està a menys de 100 quilòmetres de Cofrents. Tòquio, a 260 de Fukushima. El Xúquer alimenta el 70% de l’aigua potable de València. Encara que el reactor siga el mateix que Fukushima i els sistemes de refrigeració també, Cofrents no té el risc sismològic de Japó, però també si que està damunt d’una falla i hi ha possibilitats d’inundacions. “València, per a que no passe el drama del Japó ni el de Tòquio, només té una eixida per garantir la seguretat energètica: tancar la nuclear de Cofrents. Si apostem per les energies verdes, Cofrents no és la solució. València ha de liderar aquesta lluita i el Compromís es posarà al capdavant d’aquesta, en la propera legislatura”.