Ribó ha aprofitat per insistir en la conveniència d’introduir a les bases de les falles municipals estímuls per a l’utilització de materials d’una combustió més neta “per recuperar l’espectacularitat d’una cremà amb més flama que fums”

El portaveu del Grup Municipal Compromís, Joan Ribó, ha avançat aquest matí que el seu Grup Municipal proposarà al popular dibuixant gràfic, Antonio Ortiz Fuster, més conegut com “Ortifus” com a component del jurat que demà dijous 12 d’abril valorarà els projectes de falla d’entre els quals es triaran els monuments per a l’any 2013. Joan Ribó ha destacat que el fet de cedir la representació del Compromís al dibuixant Ortifus “és un acte de coherència amb la proposta de Compromís per posar en valor la falla de totes i tots”.

Ribó ha recordat la proposta de Compromís, presentada a l’inici del passat mes de març, per la qual “els membres del jurat que tria els projectes de falla municipal haurien de ser persones amb una acreditada relació amb el món de les falles o d’altres disciplines artístiques i apostar per un monument singular i amb projecció exterior”. La coalició confia que en el futur este criteri de composició puga substituir l’actual jurat de representants polítics.

El portaveu del Compromís ha aprofitat per insistir en la conveniència d’introduir a les bases de les falles municipals estímuls per a l’utilització de materials d’una combustió més neta “per recuperar l’espectacularitat d’una cremà amb més flama que fums”.

La casualitat va voler que el popular humorista gràfic Antonio Ortiz vinguera a nàixer a València un 15 de març de 1948, el dia de la plantà. Però la relació d’Ortifus amb la festa va molt més enllà de l’anècdota. Junt a l’artista faller Manolo Martín és l’autor d’una de les falles municipals més divertides que s’han plantat a la llavors Plaça del País Valencià; la recordada “excavadora” de l’any 1988.

Ortifus va tornar a les falles sis anys després per plantar a la secció Especial. Així va plantar una altra falla memorable on jugava amb els llits hospitalaris per a la comissió de Blanqueries (1994). Quatre anys més tard dissenyaria el monument dels “clons” per a Convent de Jerusalem (1998) i ja en l’any 2000  un altre recordat monument “mutant” per a Na Jordana. Totes les seues falles reberen el primer premi d’Enginy i Gràcia i una excel·lent classificació en el concurs de falles. El passat exercici el dibuixant recupera els seus lligams amb la festa al dissenyar el remat de la falla de Borrull-Socors i donar nom als “Premis Mestre Ortifus” per a llibrets de falla.