Solucions concretes per a una ciutat més resilient.
CONTEXT
El dia 29 va tindre lloc una de les majors catàstrofes de la història del nostre país. Centenars de persones han perdut la vida a diferents pobles i ciutats de València a causa de la crescuda del Barranc del Poio i al riu Magre. Més d’un miler de persones encara estàn desaparegudes.
Els danys materials per a milers de persones, que habiten vora la rambla del Poio i el riu Magre, són incalculables. Vivendes i comerços destruïts, vehicles sinistrats, carreteres impracticables, sistemes energètics caiguts, clavegueres bloquejades i cobertura mòbil inhabilitada en molts punts són alguns exemples.
La resposta inicial a l’alerta roja declarada pels serveis d’emergència no va estar a l’altura del que es necessitava per protegir, sobretot, les vides de les persones de l’àrea metropolitana de València i dels pobles del Sud. Sta no és una interpretació dels fets ni una avaluació política d’allò que ha succeït, és un consens global entre tècnics, institucions, i ciutadans i ciutadanes.
És un consens unànim que la resposta inmediata a l’emergència tampoc no s’ha adaptat a les necessitats de les víctimes, supervivents afectades, persones voluntàries i serveis d’emergència.
Front els intents de determinats grupuscles interessats en fer de l’acció política un problema, des de Compromís per València seguim reivindicant la bona política. Aquella propositiva, crítica, autocrítica i que està en contacte permanent amb els problemes de la ciutadania per donar resposta a les seues necessitats. Una política que actúa sobre la immediatesa, però també amb vista al mitjà i al llarg termini.
El poble salva al poble, sí, però no només. Les institucions responsables, ben administrades, concretament coordinades i que compten amb els recursos necessaris també tenen capacitat de salvar al poble, de protegir-ho i de pal·liar les seues necessitats.
En este sentit, des de Compromís hem elaborat un paquet de mesures que van des de l’acció de resposta immediata a les persones afectades per la DANA, a la resposta a mitjà i llarg termini de les conseqüències que s’hi derivaran d’esta tragpedia o de tragèdies que puguen vindre. No defugim de la realitat, els efectes de l’emergència climàtica són açò. Si el nostre clima es sembla a un clima tropical, patirem els fenòmens meteorològics dels paÏsos tropicals i cada vegada més freqüència.
Negar l’emergència climàtica no és una postura política com qualsevol altra, és una postura temerària, perillosa i suïcida que costa vides humanes i ens aboca gestions negligents de les catàstrofes.
Plantejat este context general, i en coherència amb allò ací expressat, des de Compromís presentem les següents mesures per diferents matèries.
PATRIMONI
- Establir una línia d’ajudes per a les persones titulars d’activitats comercials i de serveis radicades a La Torre, Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral, amb l’objectiu de pal·liar els danys ocasionats en les edificacions, instal·lacions o béns necessaris per al restabliment de la seua activitat.
- Crear una línia d’ajudes per als tallers industrials i infraestructures situats en La Torre, Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral, destinada a pal·liar els danys ocasionats en les edificacions, instal·lacions o béns necessaris per al restabliment de la seua activitat.
- Determinar una línia d’ajudes específica per als tallers industrials i manufacturats de La Torre, Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral afectats per la DANA de 2024, amb l’objectiu de reposar la maquinària i l’utillatge necessari per al restabliment de la seu activitat.
- Redactar i executar un Pla Integral de Digitalització del comerç i de les empreses radicades a La Torre, Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral, amb l’objectiu de facilitar la recuperació de la seua activitat i l’actualització de les seues eines comercials.
CULTURA
- Que l’Ajuntament de València anomene com a “Pont de la Solidaritat” la passarel·la que uneix el poble de La Torre amb el barri de Sant Marcel·lí.
- Que l’Ajuntament de València habilite una partida pressupostària a fi de recuperar els fons i les instal·lacions de les biblioteques municipals afectades per la DANA amb la major brevetat possible.
- Que l’Ajuntament de València destine una partida pressupostària adreçada a les societats musicals i també a la resta dels professionals de la cultura afectats per la DANA a la nostra ciutat (com pot ser per exemple l’Horta Teatre).
- Que l’Ajuntament de València mitjançant el Palau de la Música, programe concerts solidaris de l’orquestra de València i de la Banda Simfònica Municipal de València a fi de recaptar fons per als damnificats per la DANA.
- Que l’Ajuntament de València, mitjançant el Palau de la Música, cree un cicle específic de concerts adreçats a ajudar tant a les societats musicals com als grups musicals que s’han vist afectats per la DANA (com per exemple Sedajazz o el Grupo Amores).
URBANISME
- Instar a la Generalitat Valencia a posar a disposició dels veïns i les veïnes afectades per la DANA dels pobles de La Torre, Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral, les vivendes públiques situades al barri de Sociòpolis, de la mateixa manera que l’Ajuntament de València va oferir l’edifici situat al barri de Safranar per als afectats de l’incendi de Campanar el mes de febrer.
- Instar al Govern d’Espanya a posar a disposició de les persones afectades per la DANA totes les vivendes de propietat de la Sareb.
- Posar a disposició dels afectats per la DANA els serveis d’atenció proporcionats per l’Oficina de la Vivenda.
- Elaborar, tan prompte com la situació ho permeta, una revisió de la xarxa de clavegueram i dels punts de desaigüe dels pobles afectats per la DANA.
- Establir un alínia d’ajudes econòmiques, complementària a les de la Generalitat Valenciana, diferenciada per a propietaris i inquilins de les zones afectades de València per la DANA.
- Realitzar un Pla de Permeabilització del màxim sòl possible de la ciutat de València, amb especial atenció a les zones d’alt risc d’inundacions segons el PATRICOVA, actualizar amb les dades més recents de l’última DANA al terme municipal. ESte Pla haurà d’incloure l’aplicació de solucions en la natura (SBN) per a mitigar els efectes de les inundacions.
- Actualitzar el diagnòstic consolidat de vulnerabilitat i risc davant el canvi climàtic al terme municipal de València, elaborat per al Fundació Clima i Energia, amb la inclusió específica de risc d’inundacions als barris i pobles de València.
MOBILITAT
- Realitzar la contractació extraordinària del major nombre possible de conductors i conductores de l’EMT per tal de proveir més serveis de transport públic a València i a la seua Àrea Metropolitana.
- Instar a l’Autoritat Metropolitana a aprovar urgentment un Pla de Transport que responga a l’emergència i a les necessitats actuals de mobilitat en l’Àrea Metropolitana de València.
- Instar a l’Autoritat Metropolitana a mobilitzar tots els autobusos públics i privats disponibles, inclosos aquells procedents d’altres autonomies, per tal de garantir el servei de transport entre València i la seua Àrea Metropolitana.
- Instar a la Conselleria d’Infraestructures a la creació d’una Xarxa de Carrils d’Alta Ocupació (CAO) exclusius per al transport públic en els principals eixos d’accés a la ciutat de València: V-31, l’A-3 i la CV-35.
- Bonificar la compra de bicis, com únic mitja de transport actual.
BENESTAR SOCIAL
- Reforçar amb noves contractacions la plantilla de serveis socials de l’Ajuntament de València, i dedicar-la a atendre les necessitats socials de les zones afectades per la DANA.
- Obrir un centre provisional de serveis socials municipal a La Torre, Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral, per tal d’atendre a les persones usuàries dels programes d’atenció social municipal en estes zones afectades i gestionar les urgències socials derivades de la DANA. Mentre estos centres no estiguen actius, reorganitzar els serveis d’atenció primària i derivar-los als Centres Municipals de Serveis Socials de Sant Marcel·lí i Quatre Carreres.
- Prioritzar i agilitzar, per part dels serveis socials de l’Ajuntament de València, tots els tràmits pendents i expedients de vulnerabilitat social, ajudes d’emergència per als ciutadans i ciutadanes de les zones afectades, aicí com prioritzar la gravació i tramitació de noves sol·licituds en estes zones.
- Tramitar de forma inmediata un contracte d’emergència per a l’ampliació del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), el programa de Menjar a Casa i la teleassistència.
- Desplaçar i proporcionar ajuda psicològica a les zones afectades, així com a totes les persones que, encara que no residisquen en les zones afectades, patiren els efectes de la DANA i experimentaren situacions traumàtiques.
- Tramitar de forma inmediata un contracte d’emergència per a la creació d’una central de telefonades amb personal suficient i especialitzat en matèria de Serveis Socials, així com habilitar més números d’atenció telefònica en els Centres de Serveis Socials de Sant Marcel·lí i Quatre Carreres.
- Instar a la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació a mantenir, mentre dure la suspensió temporal de l’activitat educativa presencial en els centres afectats per la DANA, un mecanisme per a garantir a les famílies beneficiàries de la beca menjador l’accés a aliments gratuïts que cobrisquen este servei.
- Proveir els centres educatius afectats del material escolar necessari perquè l’alumnat puga reincorporar-se a l’activitat educativa presencial.
- Realitzar les actuacions necessàries perquè el Centre Municipal d’Activitats per a Persones Majors de Forn d’Alcedo puga restablir la seua activitat.
BENESTAR ANIMAL
- Que l’Ajuntament de València habilite un espai municipal adequat per traslladar en ell aquells animals que han estat perjudicats per la DANA als pobles de la ciutat: tant animals domèstics que s’han extraviat, com gats ferals de les colònies felines afectades, i que l’Ajuntament de València derive veterinaris municipals de l’oficina de benestar animal, així com que reforce el servei amb la contractació de més serveis veterinaris externs, per poder garantir, no sols l’adequat estat de salut d’aquests animals sinó també la seua empara en aquesta situació. Al mateix temps, que es difonga aquesta qüestió amb l’objectiu que aquests animals puguen ser recuperats per les seus famílies o adoptats per altres persones en cas que les seues famílies no apareguen en un temps prudencial.
- Que l’Ajuntament de València recolze, col·labore i es pose a disposició d’aquelles organitzacions que, a la nostra ciutat i de manera voluntària, estan duent a terme una tasca solidària amb els animals afectats per la DANA.
- Que l’Ajuntament de València en col·laboració amb el col·legi oficial de veterinaris de la provincia de València, destine una partida pressupostària a fi d’ajudar a les famílies afectades a poder seguir garantint els tractaments sanitaris que necessiten els seus animals.
- Qque l’Ajuntament de València en coordinació amb les persones col·laboradores del Pla Colonial Felí dels pobles de La Torre, Forn d’Alcedo i Castellar, aporte tant aliments, com medicació i totes aquelles infraestructures necessàries, perquè les colònies felines d’aquests pobles puguen recuperar la normalitat tan prompte com siga possible i que no hagen de ser les persones col·laboradores les que assumen aquestes despesses.