Joan Ribó, participa juntament amb l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i l’alcalde d’Elx, Carlos González, al fòrum ‘Gestió de l’àrea metropolitana a les grans ciutats’, organitzat per la Reial Societat Econòmica d’Amics del País, on reivindicarà un àrea metropolitana que siga “una entitat transversal amb representació directa de la ciutadania i ens ajude als diferents municipis a oferir servicis millors i més eficients als nostres veïns i veïnes”. Ribó reclamarà també la inclusió d’un contracte programa per a València als Pressupostos Generals de l’Estat i que l’Ajuntament de València isca del pla d’ajust imposat pel govern central, que prohibix participar en nous organismes, fundacions i empreses.
Ribó es va referir a les entitats metropolitanes ja existents a l’Estat, com les de Madrid o Barcelona, però també a les dotze que funcionen en Alemanya o les 349 àrees urbanes que hi ha a França. “Les àrees metropolitanes consolidades a l’Estat o als nostres països veïns, tot i les seues diferents organitzacions territorials, tenen un denominador comú: competències ben definides, personalitat jurídica pròpia, representació directa dels municipis i la seua condició de receptores de fons europeus”.
Ribó va recordar que València, una ciutat amb 800.000 habitants, és també “el nucli d’un àrea metropolitana on residixen 1,6 milions d’habitants, molts dels quals quasi tots els dies es traslladen per treballar, comprar o per motius d’oci de la ciutat a uns altres municipis i al contrari”. L’alcalde ressaltarà que quan va arribar a l’Alcaldia només existien dos entitats metropolitanes: EMSHI, per a l’aigua en alta, i EMTRE, per a la gestió de residus, “però sincerament crec que no ens hem de conformar amb això”.
“Després d’incidir en les característiques i peculiaritats d’àrees metropolitanes ja existents “tant dels països federalistes com dels centralistes”, recordarà que el Consell va modificar en 2001 la Llei autonòmica d’Àrees Metropolitanes i les va substituir per entitats monofuncionals. “Quan vàrem arribar a l’Ajuntament ens vàrem trobar que no existia una Entitat Metropolitana del Transport, condició necessària perquè l’Estat concedisca les subvencions del contracte programa”. Segons Ribó, amb eixe contracte programa, i d’acord amb la seua població, a València la seua àrea metropolitana li correspondrien 40 milions d’euros enguany.
“Als Pressupostos Generals de l’Estat ha d’haver una partida per al contracte programa de l’àrea metropolitana de València, donat que tenim projectes fonamentals com l’arribada dels autobusos de l’EMT als pobles dels voltants de València o la finalització de la línia T2 de metro que el PP va deixar sense acabar”, reivindicarà l’alcalde.
Ribó qualificà com a jou el pla d’ajust a què està sotmés l’Ajuntament fins l’any 2022, tot i el sanejament de les finances i la reducció del deute aconseguits pel Govern de la Nau i les conseqüències que eixe pla té, atés que en la seua disposició novena prohibix participar als municipis que estan sota un pla d’ajust en nous organismes, fundacions i empreses i, de fet, impedix la creació d’entitats metropolitanes. “Per això exigim poder eixir del pla d’ajust, donat que hui en dia l’Ajuntament de València complix les tres condicions l’incompliment de les quals ens va conduir a ell: la reducció de deute i del termini de pagament a proveïdors i el superàvit de tresoreria”.