Joan Ribó, ha intervingut hui en la clausura de la jornada “El corredor Mediterrani a Espanya: accions que cal desenvolupar, potencial industrial, agrícola, turístic i logístic”, organitzat per l’associació FERRMED, on ha afirmat que l’Ajuntament no permetrà que València torne a ser el semàfor d’Europa i ha assenyalat que l’Ajuntament s’ha incorporat a esta associació multisectorial, a través de la Fundació Inndea, amb l’exigència d’aconseguir la construcció a València del túnel passant que necessita el Corredor Mediterrani, una prioritat per a tot el teixit social valencià.

En este acte, en el qual també han intervingut el president de la Generalitat, Ximo Puig; el president de FERRMED, Joan Amorós, i el president de Pro AVE, Federico Félix, Ribó ha recalcat que el corredor Mediterrani “és transcendental per al futur de la nostra ciutat i de tota la Comunitat Valenciana. “Tenim molt clar que la connexió de tot l’Arc Mediterrani per ferrocarril amb ample europeu és vital per a la nostra competitivitat empresarial, per als nostres ports i per a la creació d’ocupació estable i de qualitat”

L’alcalde de València, que ha elogiat el treball que FERRMED porta realitzant des de fa anys per a aconseguir la connexió ferroviària amb Europa, ha assenyalat que el corredor Mediterrani “és el traçat ferroviari més intel·ligent, més productiu i el que més beneficis pot aportar al conjunt de l’Estat” i ha criticat la política d’infraestructures del Ministeri de Foment: “radial, centralitzada i centralitzadora, i la voluntat de deixar arraconada la Comunitat Valenciana com si tornàrem de nou al segle XVIII”

Ha fet esment al rescat de 5.700 milions d’euros per a rescatar les autopistes radials de Madrid, per a preguntar-se quin és l’interés general que es defensa des del Govern de l’Estat, i afirmar que “el corredor Mediterrani representa l’interés general davant de casos com el d’eixes autopistes radials madrilenyes que obeïxen a interessos particulars amb un tuf centrípet”.

L’alcalde ha assenyalat que és necessari transmetre a l’opinió pública i a les administracions estatal i europea “una visió d’unitat de tot el teixit social valencià amb un objectiu molt clar: el Corredor Mediterrani ha de ser una prioritat”, per a afegir a continuació que “l’Estat no ho entén així i ens han intentat vendre el tercer carril com una solució, però no, no ens conformem amb un tercer carril que a més de no satisfer les necessitats del tràfic de mercaderies, ha provocat el col·lapse del trànsit de passatgers entre València, Castelló i Alacant”.

Ribó exigix una dotació pressupostària plurianual en els pròxims Pressupostos de l’Estat “perquè el corredor Mediterrani passe de ser un projecte per a convertir-se en una realitat”. En la seua opinió, “els valencians no podem permetre més retards que ens deixen fora de l’eix ferroviari europeu, on està el principal mercat de les nostres exportacions”.

Ribó ha esbossat el panorama de col·lapse que, en la seua opinió, es generarà durant els pròxims mesos a la nostra ciutat i ha assenyalat que per a evitar-lo “l’única solució viable és la construcció del túnel passant per les grans vies i l’alliberament del túnel de Serradora per a mercaderies, i la seua ampliació fora de l’àmbit urbà, amb connexió amb el port de València mitjançant ample europeu, que a més –ha dit– és la solució contemplada en el conveni signat el 2003 per part de l’Ajuntament, la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Foment.

Després de recordar que a Madrid estan acabant el tercer túnel passant per la ciutat i a Barcelona van a inaugurar el segon túnel passant, “mentre a València encara estem esperant un projecte viable de túnel i d’estació passant per la ciutat”, ha ressaltat l’afectació d’esta manca d’infraestructures “en el port espanyol amb major tràfic de contenidors, el de València, la factoria de Ford, i la connexió d’Alacant, Múrcia, Almeria i Algesires amb la resta d’Europa”.

Ribó ha manifestat que, com a alcalde, reivindicarà “fins a l’extenuació” el millor per al futur d’esta ciutat, “i exigiré al Ministeri de Foment el mateix tracte per a València que per a altres ciutats de l’Estat. Demà mateix tindré una nova oportunitat d’explicar-los-ho directament als màxims responsables, ja que ens acaben de dir que faran una visita al TRAM  Sagunt-València”.

L’alcalde ha demanat la col·laboració de totes les entitats empresarials, professionals, sindicals i acadèmiques de l’Arc Mediterrani per a reivindicar “un verdader Corredor Mediterrani: per a no perdre el futur, sinó per a guanyar-lo”.

“No podem permetre que València es torne a convertir en el semàfor d’Europa, en este cas de ferrocarril. Ja ho vam ser fins als anys 90 per carretera. No podem permetre un greuge com este i perdre l’oportunitat d’estar connectats per unes infraestructures de qualitat que asseguren el futur del nostre teixit productiu”, ha afirmat Ribó en la part final de la seua intervenció.