L’Ajuntament de València, mitjançant l’Àrea de Medi Ambient i Canvi Climàtic, que coordina Pilar Soriano, i l’Observatori Municipal de l’Arbre de València (OMAV), ha organitzat les primeres Jornades d’Apicultura Urbana València 2016, que s’han inaugurat hui i conclouran el dissabte, dia 17, amb una programació que abarca diversos punts de la ciutat de València.
Durant sis dies hi ha programades tot un seguit d’activitats educatives i lúdiques que promouran la participació ciutadana al temps que intentaran donar resposta a preguntes com per què són necessàries les abelles, si estan realment en perill d’extinció o si és segura l’apicultura urbana.
Entre les activitats programades hi ha conferències, tallers i col·loquis amb especialistes del sector apícola que explicaran quins són els beneficis de l’apicultura urbana. Demà dimarts, dia 13, se celebrarà a l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València la I Jornada Tècnica sobre Apicultura Urbana València 2016. Soriano inaugurarà la jornada, 10 hores dedicades a donar a conéixer la realitat del món apícola: la importància dels pol·linitzadors a la vegetació i l’agricultura, la situació sanitària de les abelles al nostre territori, el perill d’extinció de les abelles i les seues possibles causes, els efectes en la nostra salut de l’apiteràpia, la normativa de l’apicultura urbana i com detectar possibles fraus en l’etiquetatge de la mel.
Els dies 14 i 15 de desembre hi haurà tallers escolars al Museu de Ciències Naturals. Els més menuts faran una visita guiada per l’exposició “Mel del Museu” i podran conéixer l’apiari municipal i el maneig dels materials i vestits apícoles. Per la seua banda, els tallers per a adults es realitzaran els dies 15 i 16 a la seu de l’OMAV amb l’objectiu de donar a conéixer l’evolució històrica de la relació entre les abelles i els humans, posar en valor el treball de les persones dedicades a l’apicultura i donar suport i fomentar l’apicultura.
Les I Jornades d’Apicultura Urbana conclouran el dissabte dia 17 amb la “Festa de la mel urbana”. Hi haurà un mercat ambulant de productors del sector apícola, tallers infantils i un tast de mels a càrrec de l’expert apicultor Carles Barberà, qui explicarà els paràmetres que cal seguir per determinar la qualitat de la mel. Eixe mateix dia Soriano, juntament amb la regidora de l’Àrea de Cultura, Glòria Tello, inauguraran el primer apiari municipal, que s’integrarà en l’abellar municipal de l’Ajuntament de València, una vegada realitzada la seua inscripció en el Registre d’Explotacions Agràries i Ramaderes (REGA) que l’autoritza a produir la seua pròpia mel urbana, un extrem que permetrà València convertir-se en una ciutat referent en el món de l’apicultura urbana.
“Convidem la ciutadania a participar en una setmana plena d’activitats per acostar-los l’apicultura urbana i els seus beneficis i per intentar explicar com seria un món sense abelles i què podem fer per evitar que això ocórrega”, ha explicat Soriano.